Nemecká burza zhltne Londýn a v Európe nebude mať konkurenciu

, iHNed.cz Foto: TASR/AP

V Európe vzniká nový burzový obor. Dvaja najväčší európski prevádzkovatelia trhov s cennými papiermi, nemecká Deutsche Börse a londýnska London Stock Exchange Group (LSEG) oznámili, že sa prostredníctvom výmeny akcií spoja do novej firmy. V nej by mali väčšinu (54,4 percenta) získať akcionári Deutsche Börse. Zvyšný podiel pripadne na majiteľa londýnskej a milánskej burzy, ktorá je tiež súčasťou LSEG.

To, že budú mať Nemci v novom partnerstve mierne navrch, dokazuje aj fakt, že by sa do čela skupiny mal postaviť existujúce šéf Deutsche Börse Carsten Kengeter. Zostávajúce miesta v najužšom vedení si rozdelia obe strany rovnakým dielom.

Burzy spadajúce do tejto skupiny budú tvoriť viac ako polovicu trhovej kapitalizácie celého európskeho akciového trhu. Vo výsledku sa dá vďaka vyššej prepojenosti národných trhov očakávať vyššie likvidita. Okrem toho by sa mohli vďaka očakávaným úsporám znížiť burzové poplatky. Podľa neoficiálnych hlasov, by ale mohlo ísť aj o určitú formu poistky Londýna pred prípadným odchodom Veľkej Británie z EÚ.

Deutsche Börse a LSEG tvrdia, že im spojenie umožní expandovať do Ázie a USA a ponúknuť tamojším podnikom prístup k ďalšiemu zdroju kapitálu. Riaditeľ analytického tímu rakúskej bankovej skupiny Erste Friedrich Mostböck si myslí, že aj po prípadnom spojení Deutsche Börse a LSEG budú hrať hlavnú úlohu na svetovom finančnom trhu naďalej burzy v Spojených štátoch. "Na americké burzy pripadá 55 percent hodnoty všetkých firiem obchodovaných na svetových akciových trhoch. LSEG a Deutsche Börse budú mať dohromady len 10 percent svetovej trhovej kapitalizácie. Spojeným štátom tak budú aj naďalej vzdialené," povedal Mostböck.

Fúzie oboch spoločností ešte musia schváliť regulačné orgány, zároveň sa dá očakávať, že o prevzatie LSEG budú usilovať aj ďalší svetoví burzové hráči. Tí by sa mohli pokúsiť ponuku Deutsche Börse prebiť. Záujem o prevádzkovateľa londýnskej a milánskej burzy naznačila na začiatku marca napríklad druhá najväčšia burzová spoločnosť na svete Intercontinental Exchange (ICE), ktorá okrem iného vlastní newyorskú akciovú burzu NYSE. Americká firma už podľa agentúry Bloomberg zvažuje, že za London Stock Exchange Group ponúkne viac než Nemci.

Tohtoročný zámer Deutsche Börse prevziať londýnskeho konkurenta nie je prvý v histórii. Nemeckí manažéri sa LSEG neúspešne pokúsili získať už v roku 2000. Nepodarilo sa im to ani o päť rokov neskôr, kedy akcionári Deutsche Börse transakciu odmietli, pretože sa báli vysokých nákladov.

Súvisiace články

Aktuálne správy