UBS radí investorom: Toto je v súčasnosti 20 najväčších bublín

, UBS Foto: SITA/AP

Inštitucionálni investori v tom dnes majú jasno. Vo veľkom sa zbavujú akcií firiem z energetického sektora, prikupujú akcie zo sektora zdravotnej starostlivosti a veria, že americká mena posilní. Ale pozor, ani investiční profesionáli nemajú patent na pravdu, varuje UBS.

Sektor zdravotnej starostlivosti sa priazni investorov teší preto, že sa v ňom prejavu,  ako v jednom z mála, inflačný vývoj, čo zvyšuje ziskovosť firiem. Naopak energetickému sektoru sa investori vyhýbajú kvôli pokračujúcemu prepadu cien ropy. Špekulácie na posilňovanie dolára voči euru sú živené očakávaním divergentného vývoja menových politík Fedu a ECB.

UBS varuje, že by sa investori, ktorí špekulujú na pokračovanie prepadu cien akcií ťažiarov, rally titulov zo sektora zdravotnej starostlivosti a spevňovanie dolára, mohli popáliť.

V prípade sektora zdravotnej starostlivosti upozorňuje banka na snahy amerických politikov bojovať proti "predátorskému oceňovaniu" niektorých liečiv.
Energetika by podľa nich zase mohla zažiť obrat, ak by došlo k stabilizácii cien ropy a investori začali zatvárať krátke pozície.
Posilňovanie amerického dolára by mohlo rýchlo skončiť opätovným znížením úrokových sadzieb Fedu, kvôli slabnutiu svetovej ekonomiky.

Takýchto potenciálnych bublín je na trhoch podľa UBS oveľa viac.

Súvisiace články

Aktuálne správy