Objednávky tovaru dlhodobej spotreby v USA sa v januári vrátili k rastu

Nové objednávky tovaru dlhodobej spotreby v Spojených štátoch sa v januári vrátili k rastu, pričom rast dosiahol 10-mesačné maximum. S odvolaním sa na údaje amerického ministerstva obchodu o tom informovali agentúra AP a portál RTTNews.
Ministerstvo obchodu uviedlo, že objednávky tovaru dlhodobej spotreby vzrástli v prvom mesiaci tohto roka o 4,9 % potom, ako v decembri zaznamenali po revízii pokles o 4,6 %. Ekonómovia očakávali, že objednávky vzrastú v januári len o 2 % po pôvodne uvádzanom 5-% decembrovom poklese. Januárový rast je najvýraznejší od marca minulého roka.
Pod výraznejšie než očakávané tempo rastu sa podpísalo najmä oživenie dopytu po dopravných zariadeniach. Objednávky v tejto kategórii vzrástli v januári o 11,5 % po decembrovom poklese o 12,1 %. Objednávky dopravných lietadiel a komponentov sa zvýšili o 54,2 % a vojenských lietadiel a komponentov až o 84,8 %. Rástli aj objednávky na autá a komponenty, a to o 3 %.
Bez započítania dopravných zariadení sa objednávky tovaru dlhodobej spotreby zvýšili v prvom mesiaci tohto roka o 1,8 %. V decembri zaznamenali pokles o 0,7 %. Ekonómovia očakávali stagnáciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy