Ukrajina musí na žalobu Ruska v súvislosti s dlhom reagovať do 4.marca

Ukrajina bude musieť reagovať na žalobu Ruska v súvislosti s nesplateným dlhom najneskôr do 4. marca. Ak tak neurobí, Vrchný súd v Londýne, na pôde ktorého Moskva žalobu na Ukrajinu podala, stanoví prvé vypočutie. Uviedol to dnes štátny tajomník ruského ministerstva financií Sergej Storčak. Informovala o tom agentúra TASS.
„Piatok 4. marec je prvým kľúčovým dátumom, keď Ukrajinci musia reagovať na naše požiadavky. Potom súd bude musieť stanoviť dátum vypočutia,“ uviedol Storčak. Ako dodal, Rusko predložilo svoje požiadavky, Ukrajina musí predložiť určité protiargumenty. Celková hodnota dlhu dosahuje 3 miliardy USD (2,72 miliardy eur) plus úroky v hodnote 75 miliónov USD.
Rusko podalo žalobu na Ukrajinu za nesplatenie dlhu na Vrchnom súde v Londýne 17. februára. Podľa vtedajšieho vyhlásenia ruského ministra financií Antona Siluanova sa Moskva pre podanie žaloby rozhodla po viacerých neúspešných pokusoch presvedčiť Ukrajinu, aby začala rokovania v dobrej viere o reštrukturalizácii dlhu.
Moskva poskytla Ukrajine pomoc v decembri 2013 po tom, ako vtedajšia proruská vláda Ukrajiny a Európska únia nepodpísali asociačnú dohodu. Pomoc zahrňovala zníženie ceny plynu približne o tretinu a odkúpenie ukrajinských dlhopisov v celkovej hodnote 15 miliárd USD. Do konca decembra Rusko kúpilo 2-ročné dlhopisy za 3 miliardy USD. Vo februári 2014 však Ukrajinci vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili. Zvyšných 12 miliárd USD už Rusi Ukrajincom neposkytli.
Ukrajina sa minulý rok dohodla s väčšinou komerčných veriteľov na reštrukturalizácii svojho dlhu. Ale Rusko na podmienky tejto reštrukturalizácie odmietlo pristúpiť s tým, že sporný dlh považuje za štátnu pomoc, ktorá do reštrukturalizácie komerčného dlhu nespadá. V tom dal neskôr Moskve za pravdu aj Medzinárodný menový fond, čo pozíciu Ukrajiny zhoršuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy