Čo dnes najviac desí investorov: Kozmické problémy a pohroma akciových trhov zvaná Trump

, bloomberg Foto: TASR/AP

Známy americký investor Howard Marks si myslí, že Donald Trump, jeden z republikánskych kandidátov na prezidenta, je pre akciové trhy pohromou. Ľudia sa podľa neho navyše boja problémov, s ktorými nie sú schopní sa vysporiadať.

Howard Marks, spoluzakladateľ spoločnosti Oaktree Capital Group, hovorí, že Donald Trump spoločne so svojimi konkurentmi desí ľudí a ďalej zhoršuje už aj tak nepokojnú ekonomickú situáciu. To sa následne negatívne prejavuje na trhoch. "Donald hovorí, že nás Číňania ničia rovnako ako Mexičania a Japonci. A ľudia majú tendenciu tomu uveriť," povedal Marks pre Bloomberg TV. Dodal, že Trumpova taktika nedáva jeho konkurentom v boji o prezidentské kreslo inú možnosť, než sa prispôsobiť jeho rétorike. Aj keď niektorý z nich príde s nejakým relevantným dôkazom o opaku Trumpovho tvrdenia, voliči to nechcú počúvať, pretože známy podnikateľ na seba strháva všetku pozornosť.

Okrem znepokojujúcej rétoriky prezidentskej predvolebnej kampane trápia podľa Marksa investorov aj "kozmickej obavy", ktoré nesúvisia s bežnými ekonomickými cyklami. "Myslím si, že ľudia sú zvyknutí sa vysporiadavať s bežnými ekonomickými cyklami, recesiami, oživením a podobne. Ale dnes je aktuálny istý druh 'kozmických problémov', s ktorými ľudia nemajú skúsenosti, a preto nevedia, ako s nimi bojovať," hovorí Marks. Pod týmito kozmickými problémy má na mysli spomaľujúcu Čínu, nízke ceny ropy, nízke až záporné úrokové sadzby a terorizmus.

Súvisiace články

Aktuálne správy