Obavy z odchodu Británie z EÚ: Britská libra prudko klesá

, ČTK;Reuters;Bloomberg; FT Foto: thinkstock

Britská libra dnes na devízovom trhu prudko klesá. K jenu sa znížila najnižšie za dva roky a k doláru za 11 mesiacov. Môžu za to obavy, že Británia opustí Európsku úniu.

K prepadu libry prispelo vyhlásenie vplyvného londýnskeho starostu Borisa Johnsona. Ten novinárom povedal, že podporí odchod Británie z EÚ, pretože únia podľa neho ohrozuje britskú suverenitu a môže sa vymknúť demokratickej kontrole. Politik považovaný za možného budúceho vodcu britských konzervatívcov sa tak postavil proti súčasnému lídrovi strany a premiérovi Davidovi Cameronovi.

Libra kvôli tomu zmazala takmer všetky svoje piatkové zisky voči doláru, euru aj jenu. V piatok jej rast vyvolalo oznámenie, že predstavitelia EÚ sa jednomyseľne zhodli na balíku opatrení, ktorých cieľom je udržať Británii v EÚ. Britský premiér Cameron potom odporučil spoluobčanom, aby sa v júnovom referende vyslovili za ďalšiu členstvo Británie v obnovenej európskej bloku.

Okrem britskej libry je vývoj kurzov ostatných mien prevažne stabilný. Trhy sa teraz sústredia na rokovanie ministrov financií a guvernérov centrálnych skupiny najväčších svetových ekonomík G20, ktoré sa uskutoční koncom týždňa. Špekuluje sa, že by mohli rokovať aj o výkyvoch na finančných trhoch.

Rad analytikov a obchodníkov očakáva, že celé obdobie pred samotnou voľbou o zotrvanie Británie bude libra pod tlakom a v pazúroch špekulantov. Tlak bude skôr práve na jej ďalšie oslabovanie proti hlavným menám, keď nie je úplne jasné, ako voľba skutočne dopadne.

Podľa posledných prieskumov medzi britskou verejnosťou sú výsledky viac-menej vyrovnané. V každom prieskume víťazia striedavo odporcovia a zástancovia. Jazýčkom váh pri samotnej voľbe budú nerozhodnutí voliči. Tých sa určite pokúsi David Cameron aj zástancovia vystúpenia aktivizovať pred samotným referendom. Budú to oni, kto pravdepodobne rozhodne o osude Británie.

Podľa agentúry Moodys by ekonomické náklady spojené s výstupom prevážili nad benefitmi, ktoré by krajina získala. Agentúra tiež uviedla, že by musela revidovať inak dobrý rating Británie a možno zmeniť svoj výhľad na negatívny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy