Poruchu verejného osvetlenia možno nahlásiť prostredníctvom QR kódu

V prípade, že obyvatelia Popradu odhalia v meste poruchu verejného osvetlenia, môžu ju nahlásiť priamo jej správcovi. Každý verejný stĺp v meste je od februára tohto roka označený QR kódom. Prostredníctvom neho stačí nahlásiť poruchu verejného osvetlenia a tá bude odstránená rýchlejšie.
Správca verejného osvetlenia v meste Poprad, spoločnosť Siemens, ponúka jednoduchšiu možnosť nahlasovania porúch verejného osvetlenia. Ide o využitie QR kódu, dvojrozmerného čiarového kódu, ktorým je označený každý stĺp verejného osvetlenia. „Po nasnímaní kódu smartfónom bude užívateľ automaticky navedený do aplikácie, v ktorej sa objaví mapka s lokalizovaným stĺpom verejného osvetlenia. Na užívateľovi je už iba spresnenie problému, vďaka čomu bude môcť poruchová služba rýchlejšie a promptnejšie reagovať,“ informoval technický riaditeľ divízie verejného osvetlenia v spoločnosti Siemens Richard Procik.
Využitie QR kódu je podľa jeho slov súčasťou stratégie SMART CITY a umožňuje niekoľko ďalších funkcionalít. „Napríklad spolupracujúce záchranné zložky môžu vstúpiť do databáz správcu verejného osvetlenia a podľa čísla na stĺpe vedia presnejšie definovať miesto, kde sa incident stal. Vhodné je to napríklad aj pre turistov alebo návštevníkov mesta, ktorí dokážu vďaka tejto možnosti jednoducho lokalizovať svoju polohu,“ doplnil Procik.
Pri využití aplikácie a webovej stránky optimalizovanej pre mobilné zariadenia je potrebné zvoliť lokalizáciu GPS. Zariadenie ponúkne užívateľovi mapku so stĺpmi verejného osvetlenia v okolí a možnosť označiť presnejšie nefunkčné osvetlenie. Ďalšou možnosťou nahlasovania porúch verejného osvetlenia je telefonická na čísle 052/7897651 alebo prostredníctvom online formulára na stránke mesta Poprad.

Súvisiace články

Aktuálne správy