Jadrová inflácia v USA v januári stúpla najviac za 4,5 roka

Cenová hladina v krajine bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií minulý mesiac stúpla o 0,3 %.

Zvýšenie cien nájomného a nákladov na zdravotnú starostlivosť posilnilo v januári základnú infláciu v USA, takže vzrástla najvýraznejšie za takmer 4,5 roka. Americké ministerstvo práce v piatok informovalo, že cenová hladina v krajine bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií minulý mesiac stúpla o 0,3 % po decembrovom raste o 0,2 %. Januárový rast je najvýraznejší od augusta 2011.

Medziročná jadrová inflácia v USA bola v januári na úrovni 2,2 %, čiže bola najvyššia od júna 2012. V decembri bola medziročná jadrová inflácia 2,1 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že januárová medzimesačná jadrová inflácia bude 0,2 % a medziročná 2,1 %. Inflácia sa sleduje pre poskytnutie signálov, či americký Federálny rezervný systém (Fed) bude pokračovať v tomto roku v zvyšovaní úrokov. V decembri centrálna banka USA úroky zdvihla prvýkrát za takmer desaťročie.

Celková cenová hladina v USA sa v januári medzimesačne nezmenila po decembrovom poklese o 0,1 %. Medziročne bola celková januárová cenová hladina vyššie o 1,4 % po decembrovom zvýšení o 0,7 %. Ceny nájomného v krajine minulý mesiac stúpli o 0,3 % . Náklady na zdravotnú starostlivosť sa zvýšili o 0,5 % a ceny liekov na predpis tiež stúpli o 0,5 %. Benzín však o 4,8 % zlacnel a ceny potravín sa nezmenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy