Goldmani odporúčajú: Zlato predajte, tento rok spadne na 1000 dolárov za uncu

, Goldman Sachs Foto: TASR/AP

Podľa Goldman Sachs je najvyšší čas začať predávať zlato. Posilnenie, ktorého sme boli svedkami v posledných týždňoch, vraj nemá opodstatnenie a v priebehu roka klesne cena žltého kovu až na hranicu 1 000 dolárov za uncu.

Analytici Jeffrey Currie a Max Layton v názve svojej správy použili známy výrok z inaugurácie prezidenta Franklina D. Roosevelta, že jediné, z čoho máme mať strach, je strach samotný. Roosevelt použil toto prirovnanie v čase, keď ekonomiku USA pustošila veľká hospodárska kríza na začiatku 30. rokov. Analytici tvrdia, že "je čas na predaj barometra strachu", čím majú na mysli zlato.

Cena kovu sa začiatkom februára dostala na najvyššiu úroveň za posledný rok vďaka nervozite a poklesu na akciových trhoch, prepadu cien ropy a možnému pozastaveniu plánovaného zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Ďalšími faktormi boli zavádzanie negatívnych sadzieb vo svete a obavy z krízy v európskych bankách.

Goldman Sachs ale stále očakáva zvyšovanie úrokových sadzieb a mieru pravdepodobnosti recesie v USA odhaduje na 15-20 %. "Veríme, že súčasné i minulé obavy nie sú opodstatnené," tvrdia analytici a dodávajú, že "systémové riziká plynúce z prepadu cien ropy a komodít sú veľmi malé".

Cena zlata zo svojho tohtoročného vrcholu z 11. februára na úrovni 1 263 dolárov klesla až k psychologicky významnej hranici 1 200 dolárov za uncu.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy