Rast priemyselnej produkcie v USA bol v januári vyšší, než sa čakalo

Priemyselná produkcia v Spojených štátoch vzrástla v januári podstatne výraznejšie, než sa očakávalo. Uviedla to dnes americká centrálna banka s tým, že najviac sa pod tento vývoj podpísala produkcia v energetickom sektore. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Federálny rezervný systém (Fed) oznámil, že priemyselná produkcia vzrástla v prvom mesiaci tohto roka o 0,9 % po tom, ako v decembri zaznamenala po revízii smerom nadol pokles o 0,7 %. Januárový rast bol najvýraznejší za posledných 14 mesiacov.
Ekonómovia očakávali návrat priemyselnej produkcie v januári k rastu, no počítali s tým, že dosiahne len 0,4 %. Vychádzali pritom z predbežných údajov za december, ktoré pokles priemyselnej výroby na záver minulého roka stanovili na 0,4 %.
Najvýraznejšie sa pod januárový rast podpísala produkcia v energetickom sektore, ktorá vzrástla o 5,4 %. Lepšie výsledky zaznamenala aj produkcia v ťažobnom sektore, ktorá po štyroch mesiacoch poklesu v januári stagnovala. Výroba áut a komponentov sa zvýšila o 2,8 % a produkcia v potravinárskom sektore zaznamenala rast o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy