Stavebná produkcia SR stúpla najvýraznejšie z celej EÚ

Medziročne decembrová stavebná výroba eurozóny klesla o 0,4 % a v celej EÚ sa zväčšila o 1,4 %. Slovensko vykázalo medziročný rast o 24,9 %.

Sezónne upravená produkcia stavebníctva v eurozóne v decembri medzimesačne oslabila o 0,6 % a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 0,1 %. Medziročne decembrová stavebná výroba eurozóny klesla o 0,4 % a v celej EÚ vzrástla o 1,4 %. Vyplýva to údajov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Spomedzi krajín, z ktorých sú k dispozícii údaje za december, zaznamenalo Slovensko najvýraznejší medziročný nárast, a to 24,9 %. Za ním nasleduje Švédsko (15,2 %) a Rumunsko (13,9 %). Najvýraznejší medziročný pokles nastal v Slovinsku (-9,3 %), Portugalsku (-4,7 %) a vo Francúzsku (-3,6 %).

V medzimesačnom porovnaní práve zaznamenalo v decembri najvýraznejší rast Rumunsko (5,8 %) nasledované Slovenskom (4,3 %) a Švédskom (2,6 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles evidovali v Slovinsku (-12,5 %), vo Francúzsku (-1,6 %) a v Holandsku (-0,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy