Pri kontrole podnikateľa v Novej Bani zistili colníci tri porušenia predpisov

Colníci Stanice colného úradu Banská Bystrica zistili pri minulotýždňovej kontrole jednej novobanskej prevádzky tri porušenia právnych predpisov. Kontrola bola zameraná na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladne.
„Počas vykonaného kontrolného nákupu colníci zistili, že sa na elektronickej registračnej pokladni (ERP) nachádza poškodená plomba. Podnikateľ však túto skutočnosť nezapísal do kontrolnej knihy ERP ani neoznámil servisnej organizácii v zmysle zákona,“ informovala hovorkyňa Colného úradu Banská Bystrica Katarína Podhorová s tým, že podnikateľ sa tým dopustil správneho deliktu, nakoľko podľa zákona je povinný nahlásiť poškodenie alebo chýbanie plomby servisnej organizácii.
Pri kontrole tovaru určeného na predaj colníci navyše zistili, že ide pravdepodobne o tovar porušujúci ochranu práv duševného vlastníctva, nakoľko vykazuje znaky falzifikátu. „Išlo o tovar rôznych svetových značiek v počte 249 kusov a 101 párov. Colníci tovar zaistili a vzorky zaisteného tovaru predložili zástupcom oprávnených osôb na predbežné posúdenie, či vykazuje znaky falzifikátu, a teda, či je dôvodné podozrenie z porušenia práv duševného vlastníctva. Osobe hrozí pokuta až do výšky 67.000 eur,“ dodala Podhorová.
Počas kontroly interiéru prevádzky colníci našli pod pultom škatuľu, v ktorej sa nachádzali cigarety značky Marlboro v celkovom množstve 520 kusov spotrebiteľských balení cigariet, neoznačené kontrolnou známkou. Podhorová uviedla, že finančný únik na cle a spotrebnej dani bol vyčíslený na 1800 eur. Z toho len únik na spotrebnej dani predstavuje hodnotu 1050 eur. Prípad bol podľa jej slov postúpený miestne príslušnému vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy.

Súvisiace články

Aktuálne správy