Otázka, ktorú by si mal vedieť položiť každý investor

, bloomberg Foto: thinkstock

Predstavte si, že máte 10 miliónov, ktoré chcete na 20 rokov investovať. Zrazu sa objaví džin a ponúkne vám, že vám prezradí cenu jedného nástroja za 20 rokov, aby ste na jej základe mohli upraviť svoje rozhodnutie. Teda či zvolíte akcie, komodity, akciový index, menový pár, či niečo úplne iné. Na čo by ste sa ho spýtali?

Túto zdanlivo jednoduchú otázku zverejnil na svojom blogu ekonóm Tyler Cowen z George Mason University. Takmer 100 ľudí reagovalo svojim vlastný spôsobom. Jedni by sa pýtali na Index Standard & Poor 500, druhí by radšej volili komodity, alebo kurz eura voči doláru. Ale svoje miesto si našli aj akcie Google, Apple, z komodít mlieko, či miestne ceny nehnuteľností, MSCI World Total Return Index, meď a ďalšie. Všetky tieto odpovede sú v poriadku. Sú síce zaujímavé, ale sú nesprávne. A nielenže sú nesprávne, nápadito to pripomína pracovný pohovor, kde vás žiadajú, aby ste sa pokúsili otvoriť neotváravé fixné okno. Je to chyták. Nejde o to nájsť správnu odpoveď, ale skôr odhaliť myšlienkové pochody a schopnosť riešiť problémy.

Poďme si vysvetliť, prečo sú spomenuté odpovede nesprávne. Jednoducho dnes spoznať cenu aktíva o 20 rokov vám nedáva dostatok informácií, aby ste dokázali správne identifikovať rozumnú investíciu. Ceny aktív sú nielen cyklické a volatilné, najdôležitejšie zo všetkého je, že sú relatívne. Cena je len jeden kus informácie v obrovskom vesmíre dátových údajov, z ktorých mnohé môžu byť ešte dôležitejšie než cena tohto jediného aktíva v konkrétnom okamihu niekedy v budúcnosti.

Poďme na konkrétny príklad. Je jasné, že ak by ste sa dozvedeli cenu nejakého aktíva v roku 2036, mohli by ste razom mať niekoľko vysvetlení, ako k tomu prišlo. Napríklad ropa za 15 dolárov za barel v roku 2036, ako sa to mohlo stať? Je to z dôvodu obrovskej globálnej recesie, ktorá zničila dopyt, alebo za to môžu nové objavy obrovských a predtým neznámych rezerv, či skôr technické inovácie v doprave, ktoré úplne odstavili dnešnú nevyhnutnosť pravidelne navštevovať čerpacie stanice? Alebo sa objavia nové alternatívne zdroje energie, ktoré vytlačia ropu z jej pozície čierneho zlata? A čo samotných ropné spoločností? Skrachujú a prestanú existovať, alebo zostanú len tie, ktoré dokázali profitovať aj pri nízkych cenách?

Môžete vytvoriť podobné scenáre v prípade ostatných komodít, aj mien, rozvíjajúcich sa trhov, akcií a tak ďalej. Samotná cena vám poskytuje iba časť odpovede a neprezrádza vám tú najdôležitejšiu časť otázky, kam by ste mali zaparkovať svoje peniaze.

Samotná otázka ceny znamená, že hľadáte nesprávnu vec na nesprávnom mieste. Jediné, čo tento myšlienkový experiment vyvolá, je bláznivé premýšľanie o tom, čo by ste robili, ak by váš miliardový tiket vyhral a vy už len čakáte na vyplatenie peňazí z lotérie. Môže byť celkom zábavné takto snívať, ale to je asi tak všetko. Ide o sen, ktorý nie je založený na realite.

Podstata otázky ale dokáže pomôcť odhaliť jednu kľúčovú neznámu z investorskej rovnice. To, že budúcnosť je vo svojej podstate neznáma a nepoznateľná. Napriek tomu sa príliš veľa investorov pustilo cestou jej predpovede, čo ich vedie k hľadaniu tej magickej podhodnotenej akcie, perfektného podielového fondu na čele s neprekonateľným správcom, alebo v tomto prípade nájsť jediné aktívum, ktoré by sa oplatilo držať nasledujúcich 20 rokov.

Z toho logicky vyplýva, že tento prístup k investovaniu je založený na fundamentálnej lži. Že existuje niekto, nech už je to ktokoľvek, kto vám dokáže poskytnúť definitívnu odpoveď na vaše otázky investovania. Možno budete sklamaní, ale nik taký neexistuje, nikto to nemôže urobiť pre vás.

Preto jediná správna odpoveď na horeuvedenú otázku znie, "prepáčte, položili ste zlú otázku." Čím skôr ako investori začnete akceptovať, že nemáte potuchy o tom, čo sa v budúcnosti udeje, tým lepšie pre vás.

Súvisiace články

Aktuálne správy