Produkcia britského priemyslu v decembri aj v 4. kvartáli 2015 klesla

Produkcia britského priemyslu vlani v decembri klesla viac, ako ekonómovia predpovedali. Toto odvetvie uzavrelo posledný kvartál 2015 s najhorším výsledkom za tri roky. Dôvodom bolo najmä zníženie produkcie elektriny a plynu. Informovala o tom agentúra Bloomberg na základe údajov, ktoré dnes zverejnil britský štatistický úrad.
Presnejšie, výkon britského priemyslu v decembri klesol o 1,1 % v porovnaní s novembrom, keď sa znížil medzimesačne o 0,8 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že decembrová produkcia klesne podstatne menej, o 0,1 %.
Dôvodom slabších ako očakávaných výsledkov bol strmý pád produkcie elektriny a plynu, a to medzimesačne o 5,4 % pre nezvyčajne teplé počasie v závere minulého roka.
Výrobný sektor pritom v decembri znížil svoju produkciu o 0,2 %. To je síce menej ako 0,3-% novembrový pokles, ale analytici predpovedali, že jeho výkon sa v závere roka naopak zvýši o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Británii v decembri znížila o 0,4 % po novembrovom náraste o 0,7 %. Aj tento výsledok zaskočil analytikov, ktorí počítali so zvýšením produkcie o 1 %.
Za celý 4. kvartál 2015 výkon britského priemyslu medziročne klesol o 0,5 %, najstrmšie od trojmesačného obdobia november 2012 -január 2013.
Tieto údaje naznačujú, že aj výkon celej ekonomiky by mohol byť slabší, ako naznačil rýchly odhad, podľa ktorého sa hrubý domáci produkt (HDP) Británie za tri mesiace do konca decembra zvýšil o 0,5 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, keď vzrástol o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy