Druhá Lehman Brothers? Rastú obavy z úverovej neschopnosti bánk, európske akciové trhy padajú už siedmykrát v rade

, Bloomberg;FIO;J&T Banka Foto: SITA

Európske akciové trhy sa prepadajú už siedmy deň v rade, pričom tentoraz sa za vinníka nepovažuje Čína ani ropa. Čínsky akciový trh bude tento týždeň zavretý a ceny ropy vykazujú známky stabilizácie, aspoň krátkodobo. Podľa agentúrnych správ je za vývojom akcií európskych bánk obava ohľadom schopnosti bánk splácať svoje úvery.

Akcie mnohých európskych bánk klesli na najnižšiu úroveň za niekoľko rokov. Talianska banka Unione di Banche Italiane odpísala 6,7 %, Credit Suisse strácala 6,6 % v nadväznosti na obavy zo zníženia sadzieb Švajčiarskou národnou bankou viac do záporu. Práve záporné sadzby znižujú výnosy komerčných bánk, a je možné, že tento menový stimul môže byť kontraproduktívny.
Pätinu hodnoty tento rok odpísali aj európski bankoví velikáni ako Deutsche Bank, Banco Santander, BNP Paribas alebo Barclays. Nedarilo sa ani nemeckej banke Commerzbank, tá je najnižšie od júla 2013. Investori už utekajú z burzovo obchodovaných fondov finančného sektora zďaleka najrýchlejšie od roku 2010. Len od začiatku roka z finančných ETF odtieklo viac ako 3 miliardy dolárov.

V súvislosti s obavami sa najčastejšie spomína najväčšia nemecká banka Deutsche Bank, v ktorej výrazným tempom rastú ceny CDS (Credit Default Swap – derivát slúžiace na zaistenie proti potenciálnemu bankrotu). Akcie Deutsche Bank sa na nemeckej burze prepadli na úroveň z roku 2009. Trh si všíma aj negatívny vývoj ziskov európskych bánk.

Jeden zo šéfov Deutsche Bank John Cryan uisťoval investorov aj zamestnancov o stabilite banky, ktorú označil za "absolútne pevnú ako skala". Akcie Deutsche Bank však napriek tomu aktuálne strácajú viac ak 3 %, za posledné 3 obchodné dni viac ako 11 %. Cryanove slová podporil aj nemecký minister financií Schaeuble, ktorý sa nechal počuť, že nemá žiadne obavy o zdravie Deutsche Bank.

Bankový index Euro Stoxx Banks odpisuje za prvých pár týždňov viac ako 15 percent, len v utorok sa prepadá o viac ako 5 percent. Bankový sektor tak prišiel o väčšinu toho, čo získal od júla 2012. Len od minulého júlového vrcholu Stoxx Europe 600 Banks stratil k včerajšiemu večeru 39 percent.

Investorská dôvera v eurozóne podľa Sentixu klesla vo februári na najnižšiu úroveň od januára 2015. Nálada len odzrkadľuje rastúcu skepsu na trhoch od začiatku roka v dôsledku obáv z tvrdého pristátia čínskej ekonomiky a väčšiny rozvíjajúcich sa trhov. V ostatnom čase sa navyše začínajú objavovať aj signály spomaľovania americkej ekonomiky a rastú aj geopolitické riziká vo svete. Európske akciové trhy končili utorkové obchodovanie v hlbokých stratách, rastie skepsa investorov ohľadne rastových vyhliadok globálnej ekonomiky. Pod tlak sa dostali najmä akcie ťažobných spoločností pre pokles cien komodít a bankového sektora pre obavy z profitability a nutnosti opätovne navyšovať kapitál.

Stratégovia Goldman Sachs ale zostávajú v pohľade na európske banky pozitívni. Podľa Goldmanov by mali mať tunajšie banky naďalej dostatok likvidity. Samotná Deutsche Bank oznámila, že má dostatok hotovosti na splácanie úverov a nemecký minister Scheuble povedal, že nevidí v Deutsche Bank problémy. Niektorí investori sú však napriek tomu skeptickí a v čase globálnej neistoty sa táto skepsa sa prejavuje aj v poklese cien akcií.

Zaujímavé je, že akcie z bankového sektora boli ešte nedávno považované za zaujímavú investíciu. Karta sa ale obrátila. Ako je to ale možné, keď platí zaujímavé pravidlo, podľa ktorého by banky mali byť schopné identifikovať problémy skôr než všetci ostatní? Veď práve ony sú schopné analyzovať správanie a finančné možnosti svojich klientov prakticky okamžite.

 Akcie európskych bánk v porovnaní s indexom S&P 500 za posledných 200 dní. (zdroj: stockcharts.com)
Je isté, že pokles na trhu s ropou má nemalý vplyv aj na finančný trh. Ale okrem negatívneho vplyvu lacnej ropy, musí mať na banky vplyv ešte aj niečo iné. Nikto však presne nevie zadefinovať, že čo. Bankový sektor vykazuje známky problémov, ktoré sa v budúcnosti môžu ešte zhoršovať, nie je na dohľad ďalšie dlhová kríza?

Jednou z príčin, ktoré sa v tejto súvislosti vynárajú, je zhoršujúcu sa kvalita úverov. Vysoko rizikové finančné dlhopisy, ktorých banky vydali od apríla 2013 za 91 miliárd eur, v sebe snúbia výhodu pevného výnosu spoločne s nevýhodami akcií. Navyše bankám umožňujú vynechať splátku úrokov, bez toho aby tak došlo k nedodržania záväzku a v napätých obdobiach sú prevedené na akcie. Podľa nezávislej výskumnej spoločnosti CreditSights by konkrétne nemecká Deutsche Bank mohla mať v budúcom roku so splácaním úrokov z podobných cenných papierov značné ťažkosti. A táto správa sa pravdepodobne stala spúšťačom pondelňajších výpredajov vo finančnom sektore. Podľa informácií zverejnených na oficiálnom webe spoločnosti sa bude finančná kapacita v roku 2016 pohybovať na približnej úrovni jednej miliardy euro, čo je dostatok na splatenie kupónov splatných k 30. aprílu 2016. Ich celková výška by totiž mala dosiahnuť "len" 350 miliónov euro.

Faktom ale je, že naposledy, keď sa veľké banky obhajovali tým, že disponujú dostatočnou zásobou likvidity vankúše, celá situácia skončila niekoľkými biliónovým bailoutom. Ešte predtým, ako by sa mal podobný scenár opakovať, by však pravdepodobne zasiahol nemecký regulátor BaFin, a to napríklad zákazom shortovania akcií Deutsche Bank.

Nervozita je teda na mieste. V niektorých prípadoch sa dokonca hovorí o "druhej" Lehman Brothers. Deutsche Bank má problémy už dlhšie. Len za rok 2015 banka vykázala historicky rekordnú stratu 6,8 miliardy eur, čo sú následky prebiehajúcej reštrukturalizácie, mimosúdnych vyrovnaní, súdnych sporov a uvalených pokút z nekalých praktík majúcich pôvod predovšetkým v USA.

Strach je odrazom obáv o stabilitu európskeho bankového systému, ktorý by mohol byť ďaleko slabší a zraniteľnejší voči spomaleniu rastu ako si mnoho ľudí pôvodne myslelo. Obavy sa postupne prelievajú aj na ďaleko menej rizikové dlhopisy bánk. Pred začiatkom prepadu vlani v júni sa index S&P 500 obchodoval zhruba 20 percent nad historickými úrovňami a banky ešte o 25 percent vyššie v závislosti na násobku očakávaných ziskov. Akcie bankového sektora vo všeobecnosti zvyčajne silne ťažia alebo naopak tvrdo doplácajú na trhový sentiment. Keď sa trhom darí, vedie sa dobre aj bankám. Ale platí to aj obrátene.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy