Indická ekonomika vzrástla v 3. kvartáli 2015/2016 o 7,3 %

Rast indickej ekonomiky dosiahol v 3. štvrťroku súčasného fiškálneho roka 7,3 %, čo oproti rastu v predchádzajúcom kvartáli znamená spomalenie. Stále však prekonáva tempo rastu ostro sledovanej čínskej ekonomiky. Informovali o tom agentúry AP a DPA, ktoré zverejnili údaje indického štatistického úradu.
Pre porovnanie, podľa revidovaných údajov vzrástla indická ekonomika v 2. kvartáli fiškálneho roka 2015/2016, teda v období od júla do konca septembra, medziročne o 7,7 %. Rast o 7,3 % v 3. kvartáli končiacom sa v decembri je aj napriek spomaleniu dostatočne výrazný a silnejší aj v porovnaní s rastom ekonomiky Číny, ktorý za kvartál do konca decembra dosiahol 6,8 %.
Pod pokračovanie vyše 7-% rastu sa v 3. fiškálnom štvrťroku podpísal najmä výrobný sektor, ktorý dosiahol dvojciferné hodnoty. Výrazný rast zaznamenali aj banský sektor, stavebníctvo a energetický sektor, na druhej strane, sektor poľnohospodárstva približne o 1 % klesol.
Vzhľadom na najnovšie údaje, ako aj upravené údaje za predchádzajúce obdobie, indická vláda teraz očakáva, že ekonomika za celý rok 2015/2016 vzrastie o 7,6 %. V predchádzajúcom fiškálnom roku zaznamenala rast na úrovni 7,2 %. Štatistický úrad predpokladá, že celoročný rast by mali potiahnuť najmä finančný sektor, cestovný ruch a výroba.
Ale niektorí ekonómovia spochybňujú metódu výpočtu hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý India zaviedla minulý rok. Dovtedy sa rast pohyboval okolo 5 % a až po zmene výpočtu vyskočil nad 7 %. Ekonómovia tak prezentovaným údajom nedôverujú, pričom poukazujú na ukazovatele, ktoré naznačujú problémy ekonomiky, ako sú slabý export či predaj áut.

Súvisiace články

Aktuálne správy