Súkromný sektor USA v januári vytvoril 205 tisíc miest

Ekonómovia odhadovali, že v súkromnom sektore USA v januári vznikne 195 tis. nových pracovných pozícií

Americkí súkromní zamestnávatelia v januári vytvorili 205 tis. nových pracovných miest, čím prekonali očakávania ekonómov. Vyplýva to zo správy výskumného inštitútu ADP o vývoji zamestnanosti, ktorú zverejnil v stredu. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že v súkromnom sektore USA v januári vznikne 195 tis. nových pracovných pozícií.

Údaj o tvorbe pracovných miest za december inštitút ADP revidoval nahor a uviedol, že v súkromnom sektore krajiny vzniklo 267 tis. miest. Pôvodne odhadoval, že v decembri pribudlo 257 tis. pozícií. „Jedným z hlavných dôvodov pre slabší celkový prírastok zamestnanosti v januári bol výpadok tvorby miest vo veľkých spoločnostiach. Tieto firmy sú citlivejšie na aktuálne ekonomické podmienky ako malé a stredné podniky,“ povedala Ahu Yildirmazová, šéfka výskumného inštitútu ADP.

Investori prijali správu o januárovej tvorbe pracovných miest v súkromnom sektore USA pozitívne, hoci prírastok nebol taký silný ako v decembri. Napriek tomu, že údaje prichádzajúce z amerického priemyselného sektora sú priemerné, zostáva trh práce v USA silný a miera nezamestnanosti v krajine je v súčasnosti na úrovni 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy