Maloobchodné tržby v EÚ sa v decembri zvýšili o 2 %

V medziročnom porovnaní sa v decembri maloobchodné tržby v rámci celej EÚ zväčšili o 2 % a v porovnaní s novembrom posilnili o 0,1 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v decembri v medzimesačnom porovnaní vzrástli o 0,3 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa oproti novembru maloobchodné tržby zvýšili o 0,1 %. V porovnaní s decembrom 2014 sa maloobchodné tržby v eurozóne zväčšili o 1,4 % a v rámci celej EÚ medziročne posilnili o 2 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa maloobchodné tržby v porovnaní s priemerom eurozóny, ako aj celej EÚ vyvíjali lepšie. V decembri maloobchod posilnil o 0,5 %, pričom v novembri stagnoval. Medziročne sa v decembri slovenské maloobchodné tržby zväčšili o 2,5 %.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, evidovali v decembri najvýraznejší medzimesačný nárast maloobchodných tržieb v Estónsku (2,1 %), Francúzsku (1,3 %) a v Luxembursku (1,1 %). Najviac sa medzimesačne znížili v Portugalsku (-1,8 %), Švédsku (-1,7 %) a v Dánsku (-1,4 %).

V porovnaní s decembrom 2014 sa v rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, maloobchodné tržby najviac zväčšili v Rumunsku (14,3 %), Írsku (6,1 %), Estónsku (5,8 %) a v Poľsku (5,5 %). Medziročný pokles maloobchodných tržieb v decembri evidovali v Portugalsku (-1,3 %), Belgicku (-1,2 %) a Dánsku (-0,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy