Severstaľ za štvrtý kvartál v čistej strate 114 mil. USD

Vývoj na devízovom trhu zhoršil výsledky ruského výrobcu ocele v záverečnom štvrťroku vlaňajška o sumu 208 mil. USD

Spoločnosť Severstaľ, ktorá je jedným z najväčších ruských producentov ocele, za štvrtý kvartál vykázala čistú stratu v sume 114 mil. USD v dôsledku negatívneho vplyvu vývoja na devízovom trhu a pre odpisy ďalších položiek. Ak by sa výsledky firmy upravili o stratu v sume 208 mil. USD v dôsledku vývoja na devízovom trhu a o ďalšie odpisy, Severstaľ by dosiahla čistý zisk 267 mil. USD.

Tržby spoločnosti v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne oslabili o 16 % na úroveň 1,4 mld. USD. Znížili sa totiž predajné ceny a objem predaja oslabil. Zisk firmy pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) sa počas októbra až decembra v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zmenšil o 24 % na 401 mil. USD.

Firmu Severstaľ, ktorá približne tretinu svojej produkcie predáva na domácom ruskom trhu, vážne postihla ekonomická kríza krajiny. Spoločnosť musela redukovať náklady pre slabší domáci dopyt a klesajúce globálne ceny ocele. V priebehu minulého roka sa ceny ocele znížili o tretinu a dostali sa na dvanásťročné minimum.

(1 EUR = 1,0919 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy