Čínska ekonomika v tomto roku posilní o 6,5 až 7 %

Tlaky na spomalenie rastu ekonomiky budú prítomné. aj v tomto roku, povedal predseda čínskej Národnej rozvojovej a reformnej komisie

Čína stanovila prognózu rastu svojej ekonomiky v roku 2016 a predpokladá, že jej hospodárstvo posilní v intervale od 6,5 do 7 %. Informoval o tom v stredu predseda čínskej Národnej rozvojovej a reformnej komisie (NDRC) Xu Shaoshi. Čínu v roku 2016 podľa neho ovplyvnia nestabilné podmienky globálnej ekonomiky, ale bude schopná sa s výzvami vysporiadať. Tlaky na spomalenie rastu ekonomiky budú prítomné aj v tomto roku, dodal predseda NDRC.

 

Čínske investície sa v súčasnosti zamerajú na posilnenie slabých miest a štrukturálne úpravy, vrátane infraštruktúry v centrálnych a západných regiónoch, vzdelania a zdravotnej starostlivosti. Základné investície do infraštruktúry sa v Číne vlani zvýšili o 15 %, dodal šéf NDRC.

Podľa posledných údajov vykazuje druhá najväčšia ekonomika na svete do začiatku roka horšie výsledky. Index nákupných manažérov (PMI) v priemyselnom odvetví bol v januári len na úrovni 49,4 bodu, teda pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles sektora od rastu. Zároveň je to najnižšia úroveň PMI od augusta 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy