Obchod storočia: Saudi ponúknu na burze časť štátnej ropnej spoločnosti

, bloomberg;economist Foto: SITA

Saudská Arábia pristupuje k ďalšiemu nezvyčajnému kroku. Tentoraz sa chystá ponúknuť na burze časť štátnej ropnej spoločnosti Aramco, ktorá zaisťuje desatinu svetovej produkcie ropy.

The Economist píše o "obchode storočia", Bloomberg o "veľkom tresku." Spoločnosť Aramco je najväčším producentom ropy na svete. Odhaduje sa, že zabezpečuje okolo 10 % svetových dodávok ropy na trh. Aramco je jediná ťažobná spoločnosť v Saudskej Arábii, ktorá denne vyťaží okolo 10 miliónov barelov ropy, čo je viac, než denná ťažba v celej Amerike. Cena celej spoločnosti sa podľa odhadu analytikov počíta v biliónoch dolárov. Aramco ovláda približne 261 miliárd barelov ropy. To je asi desaťnásobok rezerv, ktoré má pod kontrolou Exxon Mobil.

Podľa informácií Economistu sa zatiaľ chystá IPO (prvotný úpis akcií na burze) len na 5 % spoločnosti. Saudskoarabský princ Muhammad však nevylúčil, že by sa v budúcnosti mohol tento podiel zvyšovať. Nie však natoľko, aby súčasní vlastníci stratili nad spoločnosťou kontrolu.

Oficiálnym dôvodom predaja časti štátnej ťažobnej spoločnosti je napomôcť likvidite akciového trhu, ktorý Saudská Arábia otvorila pre zahraničných investorov ešte len vlani. Súčasne má tento krok pomôcť spoločnosti Aramco byť viac transparentnejšou a odolnejšou voči korupcii. Špekuluje sa ale o pravom dôvode uvedenia spoločnosti na burzu, ktorým je zabezpečenie dodatočných príjmov do verejných rozpočtov.

Celú transakciu však čaká ešte niekoľkomesačný proces prípravy a schvaľovania. Konečné rozhodnutie totiž ešte nebolo urobené. Zatiaľ prebehli dve stretnutia princa Muhammada s vyššími saudskoarabským predstaviteľmi, kde sa o uvedenie spoločnosti na burzu diskutovalo. Diplomati hovoria o tom, že investori "boli už vypočutí."

Podľa mnohých investorov je možnosť nakúpiť akcie Aramco veľmi dobrou príležitosťou, a to aj pri tak nízkych cenách ropy, aké sú na trhu teraz. Iba Kuvajt dokáže ťažiť ropu lacnejšie, ako Saudská Arábia. Súčasná cena ropy, ktorá je tesne nad hranicou 30 dolárov za barel, je ešte únosná pre Irán a Irak. Saudskej Arábii sa ťažba oplatí ešte aj pri 15 dolároch, Kuvajtu dokonca pri 10 dolároch za barel.

"Je to Ferrari medzi ropnými spoločnosťami," povedal Danilo Onorino, portfólio manažér vo švajčiarskej spolčnosti Dogma Capital. "Len na základe rezerv, ktoré spoločnosť ovláda, a použitie konzervatívneho odhadu, má Aramco cenu približne 2,5 bilióna dolárov," dodal Onorino.

Histórie ťažby ropy v Saudskej Arábii siaha do 30. rokov minulého storočia, kedy boli v tamojších púšťach objavené početné ropná náleziská. Spoločnosť Aramco nebola od prvopočiatku štátnou, vznikla ako projekt štyroch veľkých amerických spoločností. Firmu znárodnili na konci 70. rokov minulého storočia. Teraz sa opäť otvára priestor pre súkromný kapitál v ťažobnom sektore na území Saudskej Arábie. "Je to epochálna zmena v ropnom priemysle," povedal Bloombergu Bob McNally, bývalý úradník v Bielom dome a konzultant spoločnosti Rapidan Group. "Saudská Arábia sa pripravuje na jazdu na ropnom cenovom tobogáne," dodal v narážke na to, že kráľovské príjmy z predaja ropy sa významne krátia.

Súvisiace články

Aktuálne správy