Zmena je život: Naučte sa byť bohatým, inak na viac peňazí zabudnite

, businessinsider Foto: SITA

"Úspech sa dá naučiť," píše T. Harvy Éker vo svojej knihe "Secrets of the Millionaire Mind". Rovnako ako golf alebo hra na klavír. Ak sa chcete naučiť byť bohatým, prejdite si nasledujúcich osem bodov.

Bavte sa s ľuďmi, ktorých obdivujete
Obklopujte sa talentovanými ľuďmi, ktorí zdieľajú vašu víziu. Spolupráca šikovnejších a kreatívnejších hláv je produktívnejšia než práca geniálneho jedinca. Pravidlom je, že sa ľuďom, s ktorými sa stretávate, začínate podobať. Preto sa bohatí bavia s bohatými. "Vo väčšine prípadov vaše čisté imanie zhruba zodpovedá úrovni bohatstva vašich najbližších priateľov," vysvetľuje milionár a autor kníh Steve Siebold. "Kontakty s ľuďmi, ktorí sú úspešnejší ako vy, môžu rozšíriť vaše obzory a odštartovať rast vašich príjmov. Milionári uvažujú o peniazoch inak ako stredná trieda. Ich prítomnosť vás môže jedine obohatiť," vysvetľuje.

Postarajte sa o vedľajší príjem
Ak chcete viac zarobiť, najjednoduchším riešením je viac pracovať. Druhé zamestnanie vám navyše môže dať ďaleko viac než len dodatočný príjem. Získate skúsenosti v inej oblasti, zapojíte mozog v odlišnom kontexte a rozšírite svoju sieť kontaktov.

Ponorte sa do literatúry
Bohatí preferujú vzdelanie pred zábavou. Odstrihnite sa preto od káblovky a siahnite radšej po dobrej knihe. Napríklad po nejakej autobiografii. "Keď prídete k niekomu bohatému na návštevu, prvé, čo uvidíte, bude veľká knižnica s literatúrou na tému 'ako sa stať úspešnejším'," píše Siebold. Vezmite si napríklad miliardára Warrena Buffetta, ktorý vraj strávi 80 % svojho pracovného dňa čítaním. Väčšina z úspešných osobností má len priemerné klasické vzdelanie, verí ale sile samoštúdia.

Zvyknite si na nepohodlie
Ak chcete uspieť, musíte si zvyknúť na určitú mieru neistoty a diskomfortu. "Fyzický, psychický a citový komfort je cieľom strednej triedy," píše Siebold. "Úspešní rýchlo zisťujú, že stať sa milionárom nie je jednoduché. Potreba pohodlia je v takom prípade len na škodu. Učia sa fungovať v prostredí neistoty. Tí najlepší vedia, že existuje určitá daň za bohatstvo. Ak mentálne zvládnete vydržať dočasnú bolesť, môžete žať plody bohatstvo po zvyšok života." Siebold radí zostaviť si zoznam piatich vecí, ktoré musíte urobiť dnes a ktoré sú síce nepohodlné, ale pomôžu vám na ceste k bohatstvu.

Vstávajte skôr
Tí, ktorí vstávajú o niečo skôr, majú dosť času rozmyslieť si, ako budú odpovedať na všetky e-maily, a stihnú rannú rozcvičku, raňajky aj čítanie. Sú tiež šťastnejší a zdravší.

Nechajte peniaze pracovať
Jeden z najefektívnejších spôsobov, ako zarobiť viac, je investovať. A najlepšie je začať čo najskôr. "Milionári v priemere investujú vyše 20 % príjmov ročne. Ich bohatstvo nie je merané sumou, akú zarobia za rok, ale kumulatívne za niekoľko rokov," píše Ramit Sethi v bestselleri I Will Teach You to Be Rich. Ak sa rozhodnete pustiť sa do investovania, nemusíte byť ani nijak zvlášť bohatí. Len musíte dokázať odkladať peniaze pravidelne. Čím viac, tým lepšie, ale aj malá čiastka vie urobiť zázraky vďaka zloženému úročeniu. Vhodným nástrojom sú napríklad nízkonákladové indexové fondy, ktoré odporúča aj sám Warren Buffett, hoci ten zbohatol skôr vďaka dlhodobým stávkam na konkrétne akcie. Vy však nemáte jeho možnosti.

Stanovte si ciele a predstavte si, ako ich dosahujete
Ak chcete zarobiť viac peňazí, musíte mať jasný cieľ a špecifický plán, ako tento cieľ dosiahnuť. Peniaze sa neobjavia len tak z ničoho nič. Bohatí ľudia sú posadnutí tvorbou bohatstva. Majú odhodlanie, guráž, znalosti. A sú tomuto procesu ochotní venovať veľa úsilia, zdôrazňuje Éker. "Väčšina ľudí si nesplní svoj sen, pretože v skutočnosti nevie, čo chce. Bohatí v tom majú jasno, chcú zarábať peniaze," píše Éker. Spíšte si ciele pre svoje ročné príjmy a majetok. Buďte realistickí pre stanovenie časového horizontu na ich dosiahnutie, ale zároveň sa nebojte klásť si veľké ciele.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy