Slovenská pošta spustila v Košiciach modernú balíkovú triediacu linku

Slovenská pošta (SP), a. s., spustila do prevádzky modernú balíkovú triediacu linku v Košiciach. Dokáže spracovať 7000 balíkov za hodinu pri úspešnosti vytriedenia viac ako 99 %. Triediť dokáže na 61 pozícií a jej dráha meria 123 metrov.
„Konkurencia na balíkovom trhu je vysoká a veľmi nároční sú aj samotní zákazníci. Rýchlosť spracovania, nákladová efektivita a nulová chybovosť sú dnes z ich pohľadu úplnou samozrejmosťou. Bez moderných technológií by Slovenská pošta nedokázala uspieť na trhu,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker, ktorý dnes linku spustil do prevádzky v Hlavnom spracovateľskom stredisku na Thurzovej ulici v Košiciach.
Slovenská pošta vníma balíkový trh ako veľmi perspektívny a kľúčový. Strategickým zámerom SP je zvýšiť podiel na tomto trhu a nevyhnutným predpokladom pre naplnenie tohto cieľa je zásadná modernizácia technických kapacít.
„Automatizované triedenie balíkov prostredníctvom tejto modernej výkonnej linky prinesie ďalšiu racionalizáciu a zvýšenú efektívnosť prevádzkových postupov. Touto modernou technológiou sa zároveň znižuje chybovosť spracovateľského procesu spôsobená ľudským faktorom a morálne opotrebovanými technológiami prakticky na nulu. Slovenská pošta sa týmito technológiami zaradila medzi technologickú špičku na Slovensku a v Európe,“ doplnil Drucker.
Podľa prevádzkového riaditeľa SP Róberta Gálika nová triediaca linka bude mať pozitívny dopad na kompletný logistický reťazec. „To znamená rýchlejšie spracovanie zásielok, rýchlejšia nakládka, rýchlejšia výprava poštových kurzov. Zároveň sa podstatne zefektívni aj systém sledovania zásielok Track and Trace,“ vysvetlil.
SP spustila v prvej polovici toho roka modernú balíkovú triediacu linku v Bratislave. V Košiciach nová linka nahradí starú ešte z roku 1974. „To znamená, že SP dnes disponuje dvoma najväčšími plne automatizovanými linkami na Slovensku, čo predstavuje významné posilnenie konkurenčnej pozície na balíkovom trhu. Nová technológia dosahuje až šesťnásobne nižšiu spotrebu energií, čo v konečnom dôsledku znamená pozitívny prínos pre ochranu životného prostredia,“ uviedla hovorkyňa SP Stanislava Pondelová.
Zastaraná triediaca linka z roku 1974 dokázala reálne spracovať menej ako 1000 balíkov za hodinu na 12 triediacich pozícií v poloautomatickom režime. Inštaláciou triediacej linky došlo k zníženiu manuálnej práce zamestnancov, ktorí sa podieľajú na spracovateľskom procese, a skultúrneniu a modernizácii pracovného prostredia pošty.
V Košiciach sa spracúva približne 25 % balíkov z celkového toku zásielok SP. „Košická aj Bratislavská automatická triediaca linka tak predstavujú zásadné posilnenie konkurencieschopnosti SP na balíkovom trhu. Druhá najväčšia triediaca linka na Slovensku je plne kompatibilná s medzinárodným systémom eCIP a zvýši kvalitu služieb najmä vo väčšej detailizácii služby Track&Trace,“ doplnila hovorkyňa SP.

Súvisiace články

Aktuálne správy