Dôvera francúzskych spotrebiteľov sa nezmenila

Index spotrebiteľskej dôvery v krajine v novembri zostal na úrovni 96 bodov, ale iba 7 % respondentov na otázky odpovedalo po teroristických útokoch v Paríži.

Nálada francúzskych spotrebiteľov v novembri sa oproti októbru nezmenila a index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje štatistický úrad krajiny INSEE, zostal na úrovni 96 bodov. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že index mierne oslabí, a to na 95 bodov. Štatistický úrad však upozornil, že iba 7 % respondentov na jeho otázky odpovedalo po teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých 13. novembra zahynulo 130 ľudí.

Hodnotenie finančnej situácie domácností v uplynulých mesiacoch sa v novembri nezmenilo. Index merajúci podiel domácností, ktoré sa domnievajú, že je vhodné robiť veľké nákupy, v novembri opäť oslabil a to na -14 bodov z októbrových -12 bodov. Názory francúzskych domácností na ich schopnosť sporiť sa mierne zlepšili. Index terajšej schopnosti sporiť stúpol o 2 body na úroveň 10 bodov.

Obavy francúzskych spotrebiteľov z nezamestnanosti sa v novembri výrazne zmenšili a hodnotenie životnej úrovne v uplynulých mesiacoch sa v podstate nezmenilo. Index spotrebiteľskej dôvery vo Francúzsku bol na rekordnom minime v máji a júni 2013, a to na úrovni 79 bodov. Najvyššiu hodnotu počas svojej histórie index dosiahol v januári 2001, a to 125 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy