Priemerná dočasná PN bola v septembri pod 3 %

Priemerná dočasná práceneschopnosť (PN) na Slovensku bola v septembri tohto roka na úrovni 2,831 %. V porovnaní so septembrom vlaňajška je to viac o 0,006 percentuálneho bodu. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa. Najnižšiu dočasnú PN vykázal v septembri tohto roka Bratislavský kraj, a to pod 2 %. Nasleduje Banskobystrický kraj, kde priemerná dočasná PN dosiahla 2,5 %. Tretie najnižšie percento dočasnej PN evidoval Nitriansky kraj. V tomto kraji bola priemerná dočasná PN v septembri tohto roka na úrovni 2,78 %.

Naopak, najvyššie percento dočasnej PN mali v deviatom mesiaci tohto roka Prešovský, Trenčiansky a Žilinský kraj. V Prešovskom kraji priemerná dočasná PN dosiahla vyše 3,40 %, v Trenčianskom kraji 3,25 % a v Žilinskom kraji 3,21 %. Ide o údaj, ktorý vychádza z podielu práceneschopných osôb voči celkovému počtu nemocensky poistených osôb v danom mesiaci.

Priemerné obdobie trvania PN v septembri tohto roka predstavovalo vyše 41 dní. Najdlhšie priemerná PN trvala v Prešovskom kraji, a to 46,8 dňa. Nasleduje Žilinský kraj, v ktorom dočasná PN trvala v rovnakom období v priemere 46,5 dňa. Najkratšie trvanie dočasnej PN vykázal Bratislavský kraj, a to 34,8 dňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy