E.ON očakáva za deväť mesiacov stratu 5 mld. eur

Najväčší poskytovateľ energií v Nemecku podľa skorších vyjadrení očakáva, že za tretí kvartál zaeviduje straty zo znehodnotenia v sume až 9 mld. eur

Nemecký energetický koncern E.ON očakáva za deväť mesiacov tohto roka čistú stratu vo výške najmenej 5 mld. eur. Pre agentúru Reuters to uviedli v utorok zdroje oboznámené s problematikou. Spoločnosť, ktorá má výsledky hospodárenia za deväť mesiacov zverejniť v stredu, správu nekomentovala. Najväčší poskytovateľ energií v Nemecku sa nachádza v procese reštrukturalizácie, ktorého výsledkom má byť rozdelenie firmy na dve časti. Spoločnosť v septembri varovala, že celoročná strata vyjadrená v miliardách eur sa bude pohybovať na „strednej jednocifernej“ hodnote. Firma tiež v tom čase uviedla, že straty zo znehodnotenia, ktoré zaeviduje v treťom kvartáli, sa môžu vyšplhať až na 9 mld. eur. Dôvodom je prepad cien na komoditných trhoch a nepriaznivé regulačné prostredie.

Nemecká firma E.ON pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť kúpila 49-percentný podiel ZSE v roku 2002. Vtedy zaplatila za minoritný podiel 330 mil. eur. V skupine ZSE vlastní akcie prostredníctvom firiem E.ON Energie AG (10 %) a E.ON Slovensko (39 %). Zvyšný 51-percentný podiel vlastní štát prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR. Západoslovenská energetika je elektroenergetickou spoločnosťou. Svojim zákazníkom predáva elektrinu, ale aj zemný plyn.

Súvisiace články

Aktuálne správy