Štedrá politika vyrovnaného rozpočtu: Saudskí králi ako tvrdí keynesiánci

, ekonomicky denik Foto: SITA.

Spotreba domácností v Saudskej Arábii príliš neklesá, napriek cenovému prepadu ropy. Ekonomiku zachraňujú štátne výdavky a saudskí keynesiánci.

Hoci všetky ropné veľmoci zápasia s dôsledkami rapídneho poklesu cien čierneho zlata za posledný rok, Saudská Arábia tento "ropný šok" absorbuje pomerne solídne. Zdá sa, že vďaka tomu, že sa kráľovská rodina rozhodla o výnosy z ropného bohatstva podeliť s obyčajnými ľuďmi. Nejde ani tak o prejav altruizmu saudských vládcov, ako o pragmatickú politiku, ktorá má okrem iného zabezpečiť, aby kráľovská rodina vládla v pokoji ďalej a nebola tak ohrozovaná sociálnym napätím, ktoré by mohlo byť vyvolané negatívnymi vplyvmi drastického zlacnenia ropy.

Potom čo súčasný saudskoarabský kráľ Salman nastúpil v januári na trón, nechal vyplatiť všetkým štátnym zamestnancom bonusy vo výške dvoch mesačných platov. Toto "stabilizačné" opatrenie vyšlo štátnu kasu podľa Bloombergu na 30 miliárd dolárov. Okrem toho boli vyplácané podpory na pohonné hmoty v celkovom objeme 52 miliárd dolárov, čo predstavuje 8 % saudskoarabského HDP.

Na ekonomike Saudskej Arábie, ktorej ročný HDP dosahuje 630 miliárd dolárov, sa tento fiškálny impulz prejavil 10 % nárastom maloobchodných tržieb počas tohto roka. Napriek tomu sa však už prejavujú známky ekonomického spomalenia. Tohtoročný rast HDP spomalí na 3 % z vlaňajších 3,5 %.

Štedrá fiškálna politika saudskoarabskej kráľovskej rodiny síce na jednej strane solídne stabilizuje ekonomiku, ale má aj svoju tienistú stránku. Tou je rozpočtový deficit vo výške okolo 21 % HDP, teda na úrovni, ktorú by väčšina vyspelých západných ekonomík nebola schopná ustáť. Na budúci rok sa plánuje deficit len ​​o pár percent nižší. Na druhej strane treba pripomenúť, že v časoch, keď ceny ropy dosahovali rekordných výšin, saudskoarabský rozpočet vykazoval ročné prebytky v priemere okolo 10 % HDP. A to hovoríme o rokoch 2008 až 2013.

Dnes sa ale zmráka, agentúra Reuters informovala o tom, že kráľovská rodina od vlaňajšieho augusta predala zahraničné aktíva v hodnote 80 miliárd dolárov. Ekonómovia tiež očakávajú, že v budúcom roku dôjde k razantnejšiemu znižovanie vládnych výdavkov, aby bol postupne znižovaný rozpočtový deficit na prijateľnú úroveň. Okrem toho dostal tamojší minister financií za úlohu pripraviť potrebné opatrenia, ktoré byť predstavili okolo polovice novembra.

Známky spomalenia sa však prejavujú už teraz. Druhý polrok tohto roka zaznamenal mierny pokles maloobchodných tržieb, ktorý však ekonómovia vysvetľujú tým, že v septembri bolo v Saudskej Arábii niekoľko dní pracovného pokoja. Tým však už nemožno vysvetliť razantnejší pokles stavebnej aktivity, ktorý sa odráža aj na cene akcií stavebných spoločností. Tie zlacneli len v priebehu dvoch mesiacov tohto druhého polroka o štvrtinu.

Saudskoarabskej ekonomike tak môže výraznejšie pomôcť prípadné zdraženie ropy. To by mohlo prísť už na budúci rok, kedy by sa cena ropy mohla priblížiť hranicu 60 dolárov za barel. Ak by k nemu došlo, mohlo by to mať pozitívny vplyv aj na štátnu kasu. Tá by tak mohla aj naďalej zostať v režime keynesiánskej hospodárskej politiky cyklicky vyrovnaného rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy