Na nemocenské dávky dáva SP viac ako vlani

Za január až august tohto roka na dávky nemocenského poistenia smerovalo 277,8 mil. eur, čo je medziročne viac o 21,8 mil. eur.

Sociálna poisťovňa (SP) vynaložila za január až august tohto roka na výplatu dávok nemocenského poistenia 277,8 mil. eur. Medziročne je to viac o 21,8 mil. eur. Najväčšia suma smerovala na vyplácanie nemocenských dávok, a to 188,9 mil. eur. V porovnaní s januárom až augustom minulého roka výdavky na tieto dávky stúpli o 15 mil. eur. Vyplýva to z údajov, ktoré vo svojej správe o hospodárení za osem mesiacov tohto roka zverejnila SP.

Medziročne sa mierne zvýšili aj výdavky poisťovne na vyplácanie ošetrovného. Kým v januári až auguste vlaňajška boli na úrovni 5,81 mil. eur, za osem mesiacov tohto roka na dávky súvisiace s ošetrovaním člena rodiny smerovalo 7,23 mil. eur. Nárast výdavkov vykázala poisťovňa aj pri materských dávkach. Výdavky na tieto dávky za január až august tohto roka predstavovali 81,6 mil. eur, čo je medziročne viac takmer o 5,5 mil. eur.

Počas januára až augusta tohto roka vyplatila SP priemerne mesačne 23,9 tisíc materských dávok, pričom priemerná mesačná suma tejto dávky predstavovala 426,4 eura. Nemocenská dávka za osem mesiacov tohto roka dosiahla v priemere 218,1 eura mesačne. Poisťovňa pritom vyplatila priemerne mesačne 108,8 tisíc nemocenských dávok. Priemerná výška ošetrovného, ktoré poisťovňa vypláca za najviac 10 kalendárnych dní, tvorila 82 eur. Dávok s názvom ošetrovné poisťovňa za január až august tohto roka vyplatila priemerne mesačne 11,1 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy