Desať najväčších chýb, ak sa chystáte preraziť vo finančnom sektore

, businessinsider Foto: thinkstock

Pre každého, kto dúfa, že si kariéru vybuduje v oblasti financií, máme drobnú pomôcku. Banka Morgan Stanley zverejnila zoznam 10 najčastejších chýb s ktorými sa stretla na pohovoroch pre výbere nádejných nových pracovníkov do vlastných radov.

1. Nerobíte si prieskum
Je to najväčšia a najčastejšia chyba. Chystáte sa na prijímací pohovor bez toho, aby ste si zistili, čo táto práca so sebou nesie. Alebo to, čomu sa vlastne divízia venuje. Ak sa chystáte obsadiť pozíciu vo sfére investičného bankovníctva, musíte vedieť čo firma dosiahla v nedávnej minulosti a byť pripravení dokázať rozprávať o týchto vrcholoch.

2. Nežiadajte konkrétnu prácu
Nehovorte, že sa uchádzate o konkrétnu prácu, len tak môžete dostať nohu do dverí a nechať ich pootvorené aj pre iné možnosti. Dlhodobý kariérny cieľ sa predsa nespája s konkrétnym zaradením. Ale určite by ste mali dokázať vysvetliť, prečo máte záujem začínať práve v tej-ktorej oblasti a následne to dokázať istými zručnosťami.

3. Vynechajte zo životopisu zbytočnú vatu
Nedávajte si do svojho životopisu veci, ktoré sú irelevantné, alebo ktoré len dobre dopĺňajú váš imidž. Berte to ako poctivú hru, takže musíte byť schopní dokázať každý jeden riadok. Ak si napíšete, že hovoríte plynule určitým jazykom, môžete očakávať, že sa časť pohovoru bude odohrávať práve v tomto jazyku.

4. Zabúdate na ďakovný list
Vždy by ste mali po absolvovaní pohovoru poslať ďakovný e-mail, ale nie len so stručným "ďakujem." Poznámka by mala byť krátka a trefná,  ale nie až tak stručná. Využite tento e-mail ako príležitosť pre upevnenie vašej pozície. Pripomeňte, že ste sa naučili toho veľa a budete nadšení ak sa vám ujde táto pozícia. Preukážete tým úprimný záujem o danú prácu.

 

5. Nie ste dostatočne zvedaví
Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre pasivitu. Bude prinajmenšom čudné, ak nepoložíte personalistovi žiadnu otázku počas pohovoru. Vždy sa totiž opýta, či máte nejaké otázky. Aj keď sa už v podstate zodpovedalo všetko, čo ste chceli vedieť, mali by ste improvizovať a otvoriť tému, ktorá už síce bola spomenutá v rozhovore, ale chceli by ste sa o tomto konkrétnom aspekte ponúkanej pozície dozvedieť niečo viac.

6. Prestaňte sa škatuľkovať
Niekedy má uchádzač o pracovné miesto tendenciu zapôsobiť tým, že upozorní na svoje znalosti v konkrétnom sektore. Pokiaľ ide o všeobecnú pozíciu, prosím, choďte do toho, ale odtiaľ potiaľ. Nemali by ste o sebe vytvoriť obraz, že sa nezaujímate o nič iné.

7. Pôsobíte príliš ležérne
Mnohí, predovšetkým mladí absolventi, si počas pohovoru dokážu vytvoriť vzťah s personalistom až sa prehupnú cez pomyseľnú hranicu a začnú robiť niečo, čo  jednoducho pôsobí príliš ležérne. Buďte veľmi ostražití, pokiaľ ide o dress code, pracovný pohovor rozhodne nie je stretnutie s priateľom. Budú vás aj na základe oblečenia posudzovať, ako by ste pôsobili na klientov, alebo ostatných zamestnancov.

8. Zbytočne tápate pri zjavných otázkach
Sú otázky, ktoré sa štandardne objavujú takmer na každom pohovore. Povedzte nám niečo o sebe, prečo ste si vybrali našu firmu, čím vás oslovila táto pozícia? Majte vopred pripravené odpovede vo vašej hlave. Nevyzerá to dobre, ak nedokážete povedať niečo o sebe. Musíte mať odpoveď, ktorá vysvetľuje, ako sa odlišuje firma od ostatných bánk, a aký je dôvod, prečo ste si ju vybrali.

9. Predstierate, že niečo viete, hoci na to nemáte
Kopete si tým vlastný hrob. Bude lepšie ak priznáte, že nepoznáte odpoveď, ale prijali by ste možnosť vrátiť sa k téme. Uviesť odpoveď v ďakovnom liste je úplne korektné.

10. Nie ste sami sebou
Je dôležité, aby ste pôsobili autenticky. Skúste odpovedať na otázky vlastnými formuláciami, slovnými spojeniami, ktoré nie sú replikou odpovedí vystrihnutej z učebnice. Vyžaduje si to určitú nuansu, pretože nechcete byť príliš priateľskí, alebo osobní, ale chcete len predstaviť svoje "odborné ja." Krátky rozhovor dokáže prelomiť ľady a pomôže vybudovať si vzťah s človekom, ktorý vedie pohovor, ale opäť pozor na hranicu, aby ste nepôsobili príliš ležérne.

Súvisiace články

Aktuálne správy