EPH predá časť akcií EPIF cez burzu alebo priamo

Ak sa český energetický holding rozhodne pre priamy predaj akcií, tak podľa predsedu predstavenstva EPH Daniela Křetinského musí ísť o silného svetového hráča.

Česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) plánuje pre svoju novovznikajúcu dcérsku spoločnosť EP Infrastructure (EPIF) nového investora. Jej menšinový podiel predá buď prostredníctvom verejnej ponuky akcií (IPO), alebo priamo novému záujemcovi. Ak sa český energetický holding rozhodne pre priamy predaj akcií, tak podľa predsedu predstavenstva EPH Daniela Křetinského musí ísť o silného svetového hráča. "V tomto prípade uvažujeme iba o záujemcovi z oblasti popredných svetových infraštruktúrnych fondov s jasnou históriou pri svojom podnikaní,“ povedal pre portál vEnergetike.sk Křetinský.

 

Nový spoločník vo firme EPIF by sa podľa súčasných úvah mohol dostať k 30-percentnému podielu. "Žiadne iné úvahy v spoločnosti, ani medzi súčasnými akcionármi momentálne neexistujú,“ dodal Křetinský s tým, že EPH doteraz nepredalo žiadne významné podiely energetických firiem.

EPH minulý týždeň oznámil, že pripravuje zmenu vnútornej štruktúry. Firma v rámci internej reorganizácie začlení všetky svoje aktíva v strednej Európe do novovznikajúcej spoločnosti EPIF. Tá bude vlastniť podiely spoločností pôsobiacich predovšetkým v oblasti prepravy plynu, jeho distribúcie a skladovania, ako aj v oblasti dodávok tepla a elektriny. Do novovznikajúcej spoločnosti by sa tak mali zaradiť aj podiely EPH v slovenských spoločnostiach Stredoslovenská energetika, Eustream, SPP-distribúcia a Nafta.

Skupina EPH pôsobí na Slovensku, v Českej republike, v Taliansku, v Nemecku, vo Veľkej Británii a v Poľsku. Vlastní zhruba 40 podnikov v oblasti ťažby uhlia, výroby tepla a elektriny, ako aj firmy dodávajúce elektrinu či plyn. V holdingu našlo prácu viac ako 12 tisíc ľudí. Akcionármi EPH sú český podnikateľ Daniel Křetinský a slovenský Patrik Tkáč, ktorí spolu vlastnia dve tretiny hlasovacích práv. Zvyšok kontroluje finančná skupina J&T.

Súvisiace články

Aktuálne správy