Včerajšie IPO akcií Ferrari: Analytik radí predať, sú vraj nadhodnotené

, ČTK Foto: SITA

Taliansky výrobca luxusných športových automobilov Ferrari včera vstúpil na newyorskú burzu. Materská spoločnosť Fiat Chrysler Automobiles (FCA) v rámci primárnej emisie predala desať percent akcií Ferrari za takmer 900 miliónov dolárov.

Zisk z emisie by mal pomôcť financovať plán na modernizáciu FCA. Jeho ústredným bodom je rast značiek Alfa Romeo, Jeep a Maserati v snahe zvýšiť predaj do roku 2018 na sedem miliónov vozidiel ročne. Automobilka by tak na trhu luxusných automobilov súperila s konkurenčnými nemeckými výrobcami BMW a Audi zo skupiny Volkswagen.

Po začatí obchodovania cena akcií Ferrari stúpla až o 15 percent na 60 dolárov za kus. Hodnota celej automobilky tak presahuje desať miliárd dolárov. Neskôr sa počas obchodného dňa cena akcií Ferrari ustálila na úrovni o osem percent vyššej, než bola upisovacia hodnota.

FCA predala 17,2 milióna akcií Ferrari za emisnú cenu 52 dolárov za kus. Naďalej v divízii drží zhruba osemdesiatpercentný podiel, ktorý by sa mal v budúcom roku rozdeliť medzi akcionárov. Zhruba desať percent Ferrari vlastní Piero Ferrari, syn zakladateľa značky Enza Ferrariho.

Piero Ferrari
FCA vznikla vlani spojením talianskej automobilky Fiat s americkou automobilkou Chrysler. Vyčlenenie Ferrari do samostatného podniku by malo byť dokončené začiatkom budúceho roka, napísala agentúra Reuters.

"Musíme pokračovať v tom, čo robíme… a vyhrať Formulu 1, čo je veľmi dôležité," vyhlásil podľa agentúry ANSA riaditeľ FCA Sergio Marchionne. "Potom, čo bola táto značka športových áut súčasťou celej skupiny, bude vďaka primárnej verejnej ponuke akcií, viditeľnejšia", uviedol Marchionne v New Yorku. "Poďme teraz uchopiť jej skutočný potenciál a rast v segmentoch spojených s automobilovým trhom," povedal tiež Marchionne, ktorý sa usiluje o to, aby sa Ferrari presadilo aj ako značka luxusného tovaru.

Akcie skupiny FCA stúpli počas uplynulého roka o viac ako 80 percent, okrem iného vďaka sľubu rozdeliť zostávajúci osemdesiatpercentný podiel vo Ferrari medzi podielnikmi celej skupiny. Pozornosť sa ale podľa agentúry Reuters opäť obráti na ťažkosti, ktoré má FCA na prevádzkovej úrovni. Medzi ne patrí masívny dlh, príliš vysoké predajné ciele a pretrvávajúce ťažkosti na kľúčovom trhu v Latinskej Amerike. "Stále sa domnievame, že súčasná cena akcií je v porovnaní so skutočnou hodnotou spoločnosti prehnaná," ​​uviedol podľa agentúry Reuters analytik spoločnosti Commerzbank Sascha Gommel, ktorý v odporúčaní radí akcie FCA predať.

Súvisiace články

Aktuálne správy