Fed: Ekonomika USA ďalej rastie, priemysel ale brzdí silný dolár

, ČTK Foto: SITA

Aktivita v priemysle bola kvôli nepriaznivým podmienkam pre export "všeobecne ochabnutá", uvádza Fed vo svojej Béžovej knihe. Hlavnou príčinou tohto vývoja sa podľa Fedu stal vplyv rastúceho dolára, ktorý sa pridal k spomaľovaniu čínskej ekonomiky.

Americká ekonomika na prelome leta a jesene ďalej mierne expandovala a situácia na trhoch práce sa zlepšovala. Spracovateľský priemysel ale pociťoval negatívne dopady silného kurzu dolára. V pravidelnej situačnej správe nazvanej Béžová kniha to v stredu uviedla americká centrálna banka. Správa zbežne načrtáva posledný vývoj najväčšej svetovej ekonomiky.

Na trhoch práce sa v niekoľkých oblastiach začalo prejavovať napätie a objavovali sa správy o nedostatku pracovných síl, najmä z radov kvalifikovaných pracovníkov. Rast miezd ale zostával utlmený a signály tlaku na mzdy sú stále vzácne, uviedol Fed v správe, ktorá pokrýva obdobie od konca augusta do začiatku októbra.

Aktivita v priemysle bola kvôli nepriaznivým podmienkam pre export "všeobecne ochabnutá", uvádza správa. Hlavnou príčinou tohto vývoja sa podľa Fedu stal vplyv rastúceho dolára, ktorý sa pridal k spomaľovaniu čínskej ekonomiky.  "Rad dištriktov (oblastí pôsobenia jednotlivých Federálnych rezervných bánk) označuje silný dolár za brzdu priemyselnej aktivity i turistických výdavkov," uvádza sa v správe, ktorá je zostavená z poznatkov jednotlivých Federálnych rezervných bánk. Menový výbor Fedu ju využije na svojom ďalšom zasadnutí, kedy bude zvažovať nastavenie menovej politiky.

Fed od konca roku 2008 drží základnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni nula až 0,25 percenta v snahe podporiť rast ekonomiky. Všeobecné očakávania, že banka začne zvyšovať úroky už v septembri, sa nenaplnili, kvôli obavám zo spomaľovania rastu čínskej ekonomiky, tie vyvolali v lete otrasy na svetových finančných trhoch. Slabé údaje o septembrovom vývoji trhu práce potom podporili názor, že Fed by mohol sadzby zvýšiť až v budúcom roku.

V druhom štvrťroku americká ekonomika rástla rýchlym tempom 3,9 percenta, pre tretí štvrťrok ale ekonómovia čakajú výrazné spomalenie. Medzinárodný menový fond tento mesiac mierne zvýšil odhad tohtoročného rastu americkej ekonomiky na 2,6 percenta a pre budúci rok čaká zrýchlenie na 2,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy