Tržby JPMorgan v 3. kvartáli klesli, ale jej zisk vzrástol

Americká veľkobanka JPMorgan Chase zaznamenala v 3. kvartáli 2015 pokles tržieb, ale nárast čistého zisku, ku ktorému jej pomohli výrazné daňové výhody.

Americká veľkobanka JPMorgan Chase zaznamenala v 3. kvartáli 2015 pokles tržieb, ale nárast čistého zisku, ku ktorému jej pomohli výrazné daňové výhody. Analytikov však hospodárske výsledky banky sklamali. Tržby jej kľúčových divízií sa totiž znížili. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.
Čistý zisk JPMorgan Chase, ktorá je z hľadiska aktív najväčším finančným ústavom v USA, sa za tri mesiace do konca septembra zvýšil medziročne o 22 % na 6,8 miliardy USD (5,98 miliardy eur).
Po prepočítaní na akciu stúpol zisk banky na 1,68 USD z 1,35 USD/akcia v 3. kvartáli minulého roka. Ale po očistení od jednorazových položiek, vrátane daňového benefitu vo výške 2,2 miliardy USD v prípade položiek, ktoré súvisia s finančnou krízou, zisk JP Morgan po prepočítaní na akciu v 3. štvrťroku dosiahol 1,32 USD, zatiaľ čo analytici očakávali, že zarobí 1,37 USD/akcia.
Tržby JPMorgan v 3. kvartáli klesli o 6,4 % na 23,5 miliardy USD z 25,1 miliardy USD v rovnakom období vlani. Dôvodom boli slabšie výsledky obchodnej divízie v dôsledku turbulencií na trhoch a poklesu cien komodít, a spomaľovanie trhu s nehnuteľnosťami v USA, čo sa odrazilo na príjmoch z hypoték.
Zisk korporátnej a investičnej divízie JPMorgam sa v období júl-september znížil o 13 % na 1,46 miliardy USD a jej tržby klesli o 10 % na 8,17 miliardy USD.
Banka v rámci reštrukturalizácie a redukcie nákladov už tento rok zrušila približne 10.000 pracovných miest vo svojich pobočkách po celom svete. Ruší aj niektoré pobočky, keďže čoraz viac klientov uprednostňuje on-line služby.

Súvisiace články

Aktuálne správy