Nobelovu cenu za ekonómiu má Angus Deaton, skúma chudobu a blahobyt

, ČTK Foto: SITA

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získal Angus Deaton z Británie za analýzu spotreby, chudoby a blahobytu. Oznámila to Kráľovská švédska akadémia vied.

Ak chceme vytvoriť hospodársku politiku, ktorá podporuje blahobyt a znižuje chudobu, musíme najprv porozumieť individuálnej spotrebe. Práve k tomuto porozumeniu prispel podľa akadémie Deaton viac, než ktokoľvek iný. Jeho práca sa točí okolo troch hlavných otázok:
– ako spotrebitelia rozdeľujú svoje výdavky medzi rôzne tovary,
– koľko príjmov spoločnosti sa minie a koľko usporí,
– ako najlepšie merať a analyzovať blahobyt a chudobu.

Deaton svojimi výsledkami pomohol transformovať oblasti mikroekonómie, makroekonómie a rozvojovej ekonomiky. Jeho práca okrem iného pomohla určiť, ktoré sociálne skupiny sú ovplyvnené zvýšením dane z pridanej hodnoty na potraviny. Deaton je tiež priekopníkom vo využívaní dát z prieskumu medzi domácnosťami v rozvíjajúcich sa krajinách, najmä údajov o spotrebe, na meranie životnej úrovne a chudoby.

Rodák zo škótskeho Edinburghu Angus Stewart Deaton patrí medzi popredných svetových mikroekonómov. Šesťdesiatdeväťročný Deaton pôsobí na Princetonskej univerzite v USA.

Ekonóm Deaton sa do povedomia vedeckej obce prvýkrát zapísal vďaka modelu spotreby Almost ideal demand system (Takmer ideálny systém spotreby), ktorý ekonómovia používajú pri rozbore správania sa spotrebiteľov. Ten Deaton vyvinul v spolupráci s Johnom Muellbauerom. Text bol prvýkrát publikovaný v roku 1980.

Škótsky vedec sa okrem iného preslávil formuláciou takzvaného Deatonovho paradoxu, ktorý pozoruje zvýšenú spotrebu napriek neočakávaným zmenám na príjmovej strane spotrebiteľa.

"Ak chceme navrhnúť ekonomickú politiku, ktorá podporuje prosperitu a znižuje chudobu, musíme najskôr porozumieť individuálnym spotrebiteľským voľbám," uviedla akadémia. "Angus Deaton k tomuto porozumeniu prispel viac, než ktokoľvek iný," dodala vo vyhlásení. Cena je dotovaná sumou 8 mil. švédskych korún (SEK).

Nobelova cena za ekonómiu sa tradične udeľuje ako posledná. Laureáti Nobelových cien za medicínu, fyziku, chémiu, literatúru a za mier boli vyhlásení už minulý týždeň. Ako jediná, cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodne udeľované ceny, určené v závete vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Švédska centrálna banka ju udeľuje až od roku 1968, práve na pamiatku Nobela. Vlani Nobelovu cenu získal Jean Tirol francúzsky ekonóm zaoberajúci sa analýzou trhovej sily a regulácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy