Neverte nikomu: Ekonómovia upozorňujú na manipulovanie bežných investorov

, fool.com Foto: SITA; YT/Princeton University Press;IMF

Dvaja z popredných amerických ekonómov odhalili, prečo robíme zlé rozhodnutia. Milujeme voľné trhy, pretože sú schopné generovať nepredstaviteľné bohatstvo a inovácie. Ale napriek tomu, tento systém inklinuje k vytváraniu množstva manipulácii a podvodov.

Cieľom každého podnikateľa je, aby vám pomohol utrácať vaše peniaze, preto často prichádza s dômyselnými spôsobmi, ako vás podviesť. Mnohí spotrebitelia tak robia rozhodnutia, pri ktorých zabúdajú na vlastný prospech. To je myšlienka z publikácie Ekonomika manipulácie a podvodu dvojice autorov Georgea Akerlofa a Roberta Shillera.

Akerlof a Shiller poukazujú na podmienený reflex. Ako zábavný príklad paralely medzi systémom voľného trhu, ktorý automaticky využíva naše slabosti, uvádzajú škoricové pečivo, kedy sú ľudia prirodzene priťahovaní neopakovateľnou vôňou a neváhajú si ho k raňajkám kúpiť. Život skutočne môže "potrebovať polevu", ale väčšina z nás by asi nemala začať deň s pečivom, ktoré predstavuje kalorickú bombu.

Hlavným odkazom knihy je, aby ste dokázali rozlíšiť veci, ktoré sú v záujme tzv. rybára. Ten vám totiž predhadzuje háčik s návnadou. Rybármi sú v skutočnosti všetky tie firmy, ktoré sa snažia dostať vás na kúpu niečoho, čo nemusí byť vo vašom najlepšom záujme. Každý z nás mohol dostať do hľadáčika záujmu takejto spoločnosti, pretože naša zaujatosť nás neraz vedie k dezinterpretácii reality. Alebo nám len jednoducho chýbajú dostatočné informácie.

Autori tvrdia, že to funguje naprieč rôznymi priemyselnými odvetviami. Napríklad, ako sa farmaceutické spoločnosti snažia na trh uviesť nový liek. To množstvo článkov v časopisoch, reklám v televízii, či návštevy obchodných zástupcov pomáhajú vytvoriť príbeh o novom zázračnom lieku.

Robert Shiller
Ideálnu príležitosť majú rybári na investičnom trhu. Finanční profesionáli už vedia, ako získajú na svoju stranu potenciálne obete. Veľké ponaučenie z tejto knihy je pomoc bežným investorom. Po analýze najrôznejších odvetví, a nespočetnom množstve prípadových štúdií, autori dospeli k jednoznačnému záveru. V každom jednom z prípadov „chytenia“ došlo preto, že rybár využil slabosť obete, zamerať sa na nepodstatné veci. V niektorých prípadoch dokázal rybár, rovnako ako kúzelník a vreckár, sám vygenerovať situáciu, aby pozornosť obete upriamil zlým smerom. Autori tiež overovali celý zoznam psychologických predsudkov, keďže každý z nich môže napomáhať pri odvrátení pozornosti.

Tento výstup je ale nesmierne cenná informácia pre svet investícií. Finanční odborníci veľmi často využívajú to, že bežní investori sa neraz pozerajú zlým smerom a venujú pozornosť nesprávnym veciam. Takéto "falošné zaostrenia" môžu byť mimoriadne nákladné na poplatkoch a ovplyvňujú aj výkon investovania.

Zoberme si do úvahy len to, akú veľkú pozornosť venujú finančné médiá nevyspytateľným krokom centrálnych bánk, alebo prchavému pohybu cien komodít. Alebo vysvetľovaniu stavu, či je, alebo nie je recesia,  a či na nás číha hneď za rohom. Popremýšľajme o tom, aký veľký dôraz kladú niektorí finanční profesionáli na určitú vec, aby z nej urobili vo vašich očiach "alfu i omegu" a tým, že následne sledujete nejakú nepochopiteľnú stratégiu, vyžaduje si to vysoké poplatky, hoci vám táto stratégia neprináša žiaden úspech ani peniaze.

George Akerlof
Phishing to nie je len pojem z počítačovej terminológie. Číha všade vo finančnom sektore, a je navrhnutý tak, aby vás zmiatol. Musíte stratiť zo svojho záberu správne veci a začať odovzdávať svoje ťažko zarobené peniaze niekomu, kto vás „namotal“. Nikto z nás predsa nedokáže predvídať, ako sa trhy zachovajú v krátkodobom horizonte. Alebo ako a kedy sa centrálna banka rozhodne zmeniť svoju politiku. Ani to, nakoľko je schopný váš finančný poradca, hoci on sám sa vás bude samozrejme snažiť presvedčiť o svojej erudovanosti. To všetko vás len vyrušuje vo vašom dlhodobom investičnom plánovaní. Ak vás váš finančný poradca bombarduje informáciami o tom, že má pre vás ponuku, ktorú nesmiete zmeškať, neraz je to fond založený na najnovšom investičnom výstrelku. V takom prípade by ste mali spozornieť, hrozí vám nebezpečenstvo. Môže sa vaša pozornosť zamerať na nepodstatné veci. Inými slovami, s najväčšou pravdepodobnosťou si vás niekto vyhliadol ako obeť.

V knihe autori rozoberajú, že phishing je vlastne jednou z hlavných príčin volatility cien aktív. Zavádzajúce účtovníctva, mediálny „humbuk“, či informácie o tom, kedy sa ktorý investor čoho zbavuje. To sú len niektoré zo spôsobov, ako ceny aktív nadsadiť. Keď sa nadsadené aktíva zakúpia za vypožičané peniaze, obrovské straty so sebou strhnú lavínu. Úvery vysychajú a ekonomika sa prepadá. Zažili sme to už v roku 2008 a 2009, kedy phishing zasiahol investorov mnohými rôznymi spôsobmi.

Takže, čo je potrebné urobiť, aby sme sa vedeli ochrániť? Po prvé, pamätajte, že autori knihy veria v silu voľného trhu. Nie sú to tí, ktorí by obhajovali "rajský život" s centrálnym plánovaním výsledkov. Namiesto toho od nás chcú, aby sme uznali, že ľudia nie vždy robia to, čo je pre nich dobré. A to je i dôvod, prečo potrebujeme rozumnú reguláciu napríklad v prípade cenných papierov na verejných trhoch. Potrebujeme viac obozretný a inteligentný dohľad tak v ekonomickej, ako aj v politickej sfére. Ak necháme všetko na rozhodnutiach voľného trhu, bude to mať za následok, ako autori argumentujú, zlé výsledky.

Nemusíme sa veľmi pozerať do histórie aby sme zistili, že takéto stanovisko sa kedysi považovalo za mimoriadne kontroverzné, ale možno by si túto knihu mohli prečítať aj tí, ktorí nesúhlasia s výhľadom autorov. Ich prípadové štúdie sú poučné, a ich postrehy o spôsobe, akým trhy práce fungujú, sú fascinujúce. Keď si vezmeme v akom neutešenom stave je medián osobných financií rodín v produktívnom veku, nie je tak ťažké nesúhlasiť s ústrednou tézou knihy, že náš súčasný systém nefunguje správne.

Súvisiace články

Aktuálne správy