Ako si vybrať kvalitné spotrebiče: Nie všetky majú kazítka, ale výhradne cenou sa neriaďte

, euroz;moneymag Foto:SITA;thinkstock

Pri nákupe svojho nového spotrebiča by ste nemali robiť žiadne kompromisy. Nie je to však jednoduché, pretože kvalitu jednoduchým pohľadom nevidíte. Porovnanie rôznych modelov zaberie čas, ale stačí sa zamerať na prehľad najdôležitejších kritérií. Ale na čo si dať pozor?

Lacné elektronické spotrebiče sa rýchlo opotrebujú a potenciál úspor na prvý pohľad lákavých ponúk je často zavádzajúci. Niektorí výrobcovia totiž zámerne posilňujú svoj predaj výrobou produktov s krátkou životnosťou.

Kvalitné výrobky stoja viac, tak znie pravda o ktorej sa už mnohí presvedčili. Na druhej strane ale  vďaka ich trvanlivosti z dlhodobého hľadiska ušetríte. Prinajmenšom vtedy, ak pri nákupe venujete pozornosť najdôležitejším kritériám kvality.

Dnešné domácnosti sú závislé na bielej či čiernej technike a rôznych spotrebičoch. Pečenie, pranie, ale i vysávanie a stieranie podláh alebo čistenie okien. Avšak len čo uplynie záručná lehota, mnoho spotrebičov sa pokazí. Dobrý príkladom je generačný rozdiel. Kým už dospelá dcéra má vo svojej výbave už štvrtú generáciu lacných ručných mixérov, jej matka stále spokojne mieša svoje koláčové cesto so svojim oranžovým mixérom z počiatku 70 rokov. Je to skutočne len zhoda okolností? Plánujú firmy opotrebenie svojich elektronických spotrebičov už počas ich konštruovania a výroby? Výrobky z lacného segmentu sú dotknuté najviac, ale bohužiaľ neraz to platí aj pre niektoré zo segmentu tých  drahších.

Cieľom jednotných energetických štítkov, ktoré postupne zavádza Európska únia, je umožniť domácnostiam lepší prehľad o spotrebe a príkone vysávačov a podporiť tým predaj tých energeticky úsporných. Vo výsledku pomôže tento krok znížiť energetickú spotrebu našich domácností.

Výber drahého vysávače medzi lacnými ponukami môže mať zmysel. Ešte by ste sa nemali spoliehať len na najvyššiu cenu a mali si overiť, či sa odráža v znamenitom sacom výkone, dobrom spracovaní a vysoko kvalitných materiáloch. Prečo je to tak dôležité?

Vysávač je vystavený mnohým nebezpečenstvám. Hračky ležiace dokola na detskom koberci možno rýchlo vysať a to môže vo vnútri spôsobiť nesmiernu škodu. Nielenže sa môžu poškodiť listy rotora, ale aj prevodovka, čo urobí vysávač úplne nepoužiteľným. Spotrebič, ktorý nie je chránený proti prehriatiu, lebo nemá automatické vypínanie, sa týmto spôsobom môže spáliť. Pokiaľ vysávač príliš často naráža do nábytku, môžu otrasy poškodiť elektroniku. Nárazníky pomáhajú vysoko kvalitné spotrebiče chrániť. Kvalitné spracovanie vonkajších plastových dielov a nasávacej rúry prispieva k pohodlnému zaobchádzaniu a trvalo dobrému saciemu výkonu. Ak sú všetky tieto kvalitatívne faktory splnené, pristúpme k energetickému štítku.

Od 1. 9. 2014 musia byť všetky vyrobené vysávače označené energetickým štítkom a ich výkon nesmie presiahnuť 1600 wattov. V druhej fáze, ktorá príde v roku 2017, má byť tento limit znížený až na 900 wattov. Toto opatrenie má výhodu z pohľadu úspory energie, ale kritici tvrdia, že to bude mať vplyv na efektivitu vysávania. Predovšetkým alergici a majitelia domácich maznáčikov sú zvedaví, či aj vysávače s takýmto obmedzením dokážu dôkladne povysávať ich domácnosť.

Ak stojíte pred rozhodnutím, či si kúpiť vysávač silnejší zo skladových zásob, alebo sa spoľahnete, že ten modernejší bude mať nižšiu spotrebu ale postačujúci výkon, rozhodne by ste mali venovať pozornosť energetickému štítku. Nájdete na ňom všetky relevantné informácie.

Energetická trieda
Táto hodnota udáva informácie o ročnej spotrebe energie a je rozdelená do tried a A do G, pričom trieda A je najúspornejšia. Úspora medzi jednotlivými triedami zodpovedá nárastu spotreby o 6 kWh za každú triedu. Medzi triedami A a G je teda rozdiel 36 kWh. Tento rozdiel zodpovedá 36 praniam v práčke na 60° C. Tu je teda skrytý skutočný potenciál z pohľadu úspory energie.

Priemerná ročná spotreba energie
Priemerná ročná spotreba energie je postavená na štandarde, ktorý je stanovený v podobe bytu s plochou 87 štvorcových metrov, ktorý je vysávaný 50 × ročne, čiže raz týždenne. Konkrétne hodnota vašej spotreby tak závisí na veľkosti vašej domácnosti a frekvencie vysávania.

Hladina hluku
Hladina hluku je na štítku vysávača vyjadrená v decibeloch (dB). Pre porovnanie, chladnička má 50 dB, sušiče vlasov 80 dB a motorová píla ide do ohlušujúcich 120 dB. Dobrým vodidlom pre nový vysávač tak je maximálne 80-85 dB.

Trieda emisií prachu
Trieda emisií prachu pri vysávačoch definuje mieru čistoty vzduchu, ktorý z vysávača vychádza späť do miestnosti. Ak ide o vysávač triedy A, sú prachové emisie vo vzduchu na výstupe vzduchu vysávača menej ako 0,02 % zo vzduchu, ktorý sme vysávačom vysali. V triede B sa táto hodnota pohybuje medzi 0,02 a 0,08 %; u triedy G je to potom viac ako 1 %. Pokiaľ teda s vysávačom triedy A vysajeme 10 000 prachových častíc, emisie prachu späť do miestnosti by mali byť menej ako dve zrnká na výstupe vzduchu. Pri triede G je to viac než 100 zrniek.

Trieda účinnosti vysávania pevných podláh
Tento ukazovateľ opisuje efektivitu absorpcie prachu na pevných podlahách ako je dlažba, drevené podlahy, parkety, atď. Jej hodnota je udávaná opäť na stupnici A až G. Medzi jednotlivými triedami od A po G sú rozdiely o veľkosti 3 %. Tieto hodnoty naberajú na dôležitosti na základe vybavenia vášho bytu či domu. Aby bolo možné dosiahnuť dobré výsledky čistenia pri nízkom výkone spotrebiča, je nutný dômyselný systém, ktorý zabezpečí maximálny prietok vzduchu a silný výkon jednotlivých nástavcov, je to kombinácia energeticky účinných technológií motora a kvalitného príslušenstva (napr. nástavec na pevné podlahy).

Trieda účinnosti vysávania kobercov
Tento ukazovateľ opisuje efektivitu absorpcie prachu na kobercoch opäť na škále od A po G. Vysávač triedy A musí byť schopný z testovaného koberca vysať 91 % pre test definovaného prachu a medzi jednotlivými triedami sú to rozdiely o veľkosti 4 %, čo znamená, že vysávač triedy C vysaje len 83 % testovaného prachu a trieda G len 67 %.

Energetický štítok nám poskytuje komplexné informácie, na základe ktorých už nebude jediným smerodajným údajom čistý výkon motora, ale trieda účinnosti vysávania. Pri rozhodovaní o kúpe nového vysávača by ste však mali brať do úvahy aj kvalitu materiálov, z ktorých je vysávač vyrobený, a odolnosť jeho konštrukcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy