Čínsky výrobný sektor pokračoval v septembri v poklese

Aktivita čínskeho výrobného sektora pokračovala v septembri v poklese a aj keď sa podľa oficiálnych údajov jeho tempo mierne spomalilo, je to ďalší zo signálov spomaľovania tempa rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a portál RTTNews.
Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor, ktorý zverejnila Čínska federácia logistiky a nákupu (CFLP), dosiahol za september 49,8 bodu. V auguste dosiahol index hodnotu 49,7 bodu, čo bola najnižšia úroveň indexu od augusta 2012. Mierny rast indexu však neznamená rast aktivity v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Pokračujúci pokles sa ale mierne spomalil. Navyše, analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali ďalší pokles indexu na 49,6 bodu.
Pod pokračujúce oslabovanie aktivity vo výrobnom sektore sa čiastočne podpísalo dočasné odstavenie podnikov a dvojdňové oslavy 70. výročia skončenia 2. svetovej vojny v Pekingu. Okrem toho ale na priemysel naďalej pôsobí slabý zahraničný dopyt, ako aj tlak vlády na zvýšenie vplyvu domácej spotreby na ekonomiku.
Omnoho horšie výsledky pre výrobný sektor zverejnili agentúra Markit Economics a Caixin Insight Group. Tie sa na rozdiel od vládnych údajov sledujúcich najmä veľké štátne firmy viac zameriavajú na malé a stredné podniky. Ich index nákupných manažérov pre výrobný sektor v Číne dosiahol v septembri 47,2 bodu oproti 47,3 bodu v auguste, čo znamená najnižšiu hodnotu indexu od marca 2009. Dôvodom bol prudký pokles nových exportných objednávok.
Čínska ekonomika vzrástla v 2. kvartáli medziročne o 7 %, čo bolo najslabšie tempo rastu od krízového roku 2008. Vláda dúfa, že na tejto úrovni udrží tempo rastu aj za celý rok, o čom ale mnohí ekonómovia pochybujú. Údaje za 3. kvartál by mala vláda zverejniť 19. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy