NBS znížila výhľad rastu na najbližšie dva roky

, ČTK Foto: SITA

Národná banka ponechala výhľad tohtoročného rastu domácej ekonomiky na 3,2 percenta. Súčasne ale zhoršila výhľad na ďalšie dva roky, zmierniť tento vývoj by podľa nej mohla realizácia pripravovanej investície britskej automobilky Jaguar Land Rover. Novinárom to povedal guvernér NBS Jozef Makúch.

Pre budúci rok NBS očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny o 3,4 percenta oproti doterajšiemu odhadu 3,8 percenta a v roku 2017 o 3,3 percenta v porovnaní s 3,5 percenta v predchádzajúcej prognóze. Zhoršenie prognózy NBS zdôvodnila vývojom ekonomík eurozóny a tiež Číny. To by mohlo ovplyvniť výkony slovenského automobilového priemyslu, ktorý patrí k hlavným ťahúňom hospodárstva Slovenska.

Napriek očakávanému spomaleniu tempa ekonomického rastu by sa mala rýchlejšie znižovať nezamestnanosť v krajine, ktorá podľa NBS v roku 2017 klesne na jednocifernú úroveň. Vlani miera nezamestnanosti dosiahla 13,2 percenta. Práve výrazný nárast počtu ľudí bez práce po prepuknutí globálnej ekonomickej krízy bol jedným z najvýraznejších ekonomických problémov Slovenska.

V novej prognóze NBS prehĺbila výhľad deflácie na tento rok, v nasledujúcich dvoch rokoch zase odhaduje nižšie tempo inflácie než doteraz. Zatiaľ čo tento rok by spotrebiteľské ceny v krajine mali klesnúť o 0,3 percenta kvôli zníženiu cien energií a potravín, v nasledujúcich dvoch rokoch NBS očakáva naopak infláciu. Rast spotrebiteľských cien by mala podporiť domáci dopyt podporený rastom miezd.

Súvisiace články

Aktuálne správy