Burzový veterán a špecialista na Čínu: Tamojšie trhy čakajú ďalšie výpredaje

, bloomberg Foto: SITA;YT/DeMark Analytics

Thomas Demark je muž, ktorý predpovedal augustové výpredaje na čínskom akciovom trhu. Dnes tvrdí, že tamojšie indexy krátkodobo mierne posilnia, než budú pokračovať v ďalších prepadoch.

Burzový veterán sa konštrukciou indikátorov pre identifikáciu trhových obratov zaoberá vyše 40 rokov, jeho dáta sú pre traderov natoľko cenné, že za ne neváhajú priplatiť. Ohľadom Číny radil v posledných rokoch napríklad Georgi Sorosovi alebo Leonovi Coopermanovi a sám sa preslávil niekoľkými úspešnými stávkami na čínsky trh.

Index Shanghai Composite si počas septembra pripísal mierne zisky, pravdepodobne v reakcii na špekulácie o vládnych intervenciách. Predtým ale trh spadol zhruba o 40 %.

Index Shanghai Composite by sa mohol vyšplhať k 3 390 bodom a index Hang Seng China Enterprises k 10 900 bodom, než oba opäť zamieria "na juh". Malo by ísť o dočasné oživenie podobné júlovej  rally, tvrdí Thomas Demark, zakladateľ Demark Analytics.

Najčerstvejším DeMarkovým úspechom je bezchybná predikcie prepadu šanghajského indexu o 14 % na 3 200 bodov (27. júla 2015). V rozhovore 25. augusta ďalej odhadoval, že spadne na 2 590 bodov, teda minimum od novembra 2014.

Podľa Demarka politické intervencie len odďaľujú pokles. Krátkodobá rally je ale odôvodnená, pretože je medzi investormi príliš pesimizmu. "Kedykoľvek, keď mal trh príležitosť prelomiť dôležitú technickú hranicu, prišiel niečí zásah, či už išlo o centrálnu banku alebo vládu," tvrdí Demark a vysvetľuje, že vo chvíli, keď medzi investormi prevažuje negativizmus, majú trhy tendenciu ísť do strany alebo posilniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy