Slovenský HDP rástol rýchlejšie ako priemer EÚ

Sezónne upravený hrubý domáci produkt EÚ v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnil o 0,4 %, kým si Slovenská ekonomika pripísala 0,8 %

Ekonomika eurozóny ako aj celej Európskej únie sa podľa sezónne upravených údajov v druhom štvrťroku tohto roka medzikvartálne zväčšila o 0,4 %. Medziročne sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v druhom štvrťroku zväčšil o 1,5 % a hospodárstvo celej únie vzrástlo o 1,9 %. Vyplýva to z druhého odhadu, ktorý v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

 

Medzikvartálny aj medziročný rast hospodárstva Slovenska bol v období apríla až júna rýchlejší ako priemer eurozóny aj EÚ. V porovnaní s prvým štvrťrokom sa slovenská ekonomika zväčšila o 0,8 % a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 3,1 %.

V rámci členských štátov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejší medzikvartálny rast počas apríla až júna dosiahli Lotyšsko (1,2 %), Malta (1,1 %), Česko, Španielsko a Švédsko (zhodne 1,0 %), Grécko a Poľsko (zhodne 0,9 %). HDP vzrástol vo všetkých členských štátoch únie s výnimkou Francúzska, ktorého ekonomika stagnovala. Najpomalší rast evidovali Holandsko, Rakúsko a Rumunsko, ich ekonomiky posilnili zhodne o 0,1 %.

Počas druhého štvrťroka 2015 stúpli výdavky na konečnú spotrebu domácností v eurozóne aj v rámci celej EÚ zhodne o 0,4 %. Tvorba hrubého fixného kapitálu klesla o 0,5 % v eurozóne a v rámci celej EÚ sa zmenšila o 0,1 %. Vývoz eurozóny ako aj celej EÚ zhodne posilnil o 1,6 %. Import eurozóny vzrástol o 1,0 % a dovoz celej EÚ sa zväčšil o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy