Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v auguste stagnovali

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku sa v auguste nezmenili a zostali na júlovej úrovni. To prekvapilo ekonómov. Očakávali totiž, že budú ďalej rásť. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje maďarského štatistického úradu.
Štatistiky odhalili, že index spotrebiteľských cien v Maďarsku v auguste 2015 stagnoval po júlovom medziročnom zvýšení o 0,4 %. Analytici pritom očakávali, že sa jeho rast v auguste len mierne spomalí na 0,3 %. Na porovnanie, v júni stúpli ceny tovarov a služieb v Maďarsku o 0,6 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v susednej krajine v auguste znížili o 0,6 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že klesnú o 0,4 % po júlovej stagnácii.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že tzv. jadrový index spotrebiteľských cien, v ktorom nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, sa v auguste zvýšil medziročne o 1,2 % a medzimesačne o 0,2 %.
Ceny potravín v susednej krajine pritom minulý mesiac vzrástli medziročne o 0,9 % a alkoholické nápoje a tabakové výrobky zdraželi o 3,9 %, ale ceny oblečenia a obuvi klesli o 0,2 % a náklady na energie sa znížili o 2,7 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Maďarska zvýšil medziročne o 0,1 % a v medzimesačnom porovnaní klesol o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy