Čína vs. FED: Tri scenáre, ktoré by mohli určiť osud globálnej ekonomiky

, thefiscaltimes Foto: SITA

Dnešný obraz je celkom jasný. V ostatných rokoch dominuje hlavne téma ekonomickej expanzie, silný býčí globálny trh a agresívna snaha centrálnych bánk vykupovať dlhopisy napriek štrukturálnym problémom, spolu s prísľubom väčšieho množstva „lacných peňazí“.

Skeptici tento obraz okamžite zamietnu a uvádzajú na pravú vieru, že centrálne banky prostredníctvom programom nákupu, od ETF nákupov Bank of Japan po akumuláciu akcií Applu Švajčiarskou národnou bankou (AAPL) a nákupov štátnych dlhov Talianska a Španielska Európskou centrálnou  bankou, ide o metódy, ktoré by mohli vyriešiť všetky neduhy.

Treba priznať, že to zafungovalo. Ale len na chvíľu, ako liek na príznaky globálnej ekonomiky, nie na základné štrukturálne choroby. Celoročné prepady cien komodít, trvalo nízka inflácia a dramatický prepad na čínskom akciovom trhu, aj napriek stále zúfalej snahe Pekingu zvrátiť situáciu, jasne odstraňuje deklarovanú všemohúcnosť centrálnych bankárov. Nedávne otrasy na trhu vyvolali rozčarovanie, či náhodou už centrálni bankári nestratili kontrolu.

Vyzerá to tak, že by sme to mohli pripustiť. Atmosféra  nevyzerá sľubne. Inštitúcie spracúvajú informáciu, že Federálny rezervný systém už zvažuje prvé zvýšenie sadzieb od roku 2006 ešte tento mesiac, zatiaľ čo Čína varuje pred dôsledkami a znehodnocuje svoju menu, je nútená zlikvidovať štátne dlhopisy, aby mala dostatok finančných prostriedkov potrebných na stabilizáciu devízového ​​obchodovania. Z nejasností začínajú byť obchodníci nervózni.

Predsedníčka Fedu Janet Yellenová je prinajmenšom zmätená v tom, ako postupovať. Snaží sa vymaniť zo siedmich rokoch havarijného stimulu bez toho, aby sa rozpadol domček z karát, ktorý jej predchodca postavil. To je ale skutočne nemožná úloha. Odkladanie len ďalej zvyšuje latku a poškodzuje dôveryhodnosť Fedu. Predaj čínskych dlhopisov je novou vráskou na čele, vytvoril tlak na dlhodobé úrokové sadzby v USA a to aj cez straty na akciovom trhu. „Čína čelí vlastnej obrovskej výzve, pretože sa zaoberá "nemožnou trojicou,"" vysvetlil David Woo z Bank of America Merrill Lynch. "Žiadna krajina nemôže mať pevný výmenný kurz, nezávislú menovú politiku a otvorený kapitálový účet v rovnakom čase." Znamená to, že Čína nemôže znížiť úrokové sadzby a brániť svoju menu súčasne, bez kapitálovej kontroly, ktorá by ale ohrozila snahu, aby sa juan stal globálnou menou v čase neustálej straty dôvery, keď úrady pod hrozbou väzenia idú proti občanom, ktorí vsádzajú proti čínskym akciám. "Kombinácia potreby Číny zmierniť menovú politiku a túžba Fedu na zvýšenie sadzieb predstavuje jedinečný najväčší zdroj volatility pre finančné trhy pre zvyšok roka," myslí si Woo.

Vzhľadom k tomu, že zvýšenie sadzieb je stále najpravdepodobnejším rozhodnutím Fedu počas zasadnutia 17. septembra, Woo vidí tri možné východiská pre Čínu.

Najmenej pravdepodobné je podľa jeho názoru pokračovanie súčasného stavu, čo by udržalo tlak na čínske akcie, keď investori prejavujú obavy o zdravie čínskej ekonomiky. Ceny komodít by naďalej klesali, zvýšil by sa deflačný impulz, ktorý komplikuje stratégie odchodu Fedu. A predaj prašivých dlhopisov by pravdepodobne pokračoval a tlačil by na výnosové krivky USA tým, že dvihne dlhodobé sadzby.

Druhý scenár by bol sprísnenie kapitálových kontrol, ktoré majú obmedziť peňažné toky od ľudí, a ukončil by slabnúci trend juanu.

Tretí a najpravdepodobnejší scenár podľa Wooa je, že Peking dovolí aby juan začal výraznejšie klesať, podnecuje tým obavy z priamej menovej vojny a možno aj spúšťanie konkurenčných devalvácií na ostatných rozvíjajúcich sa trhoch ekonomík v regióne. Ceny komodít by oslabovali aj napriek obavám z nedostatočného dopytu z Číny, čo poskytne ďalší "globálny dezinflačný šok."

Keby k tomu došlo, lopta sa odrazí späť k Yellenovej, ktorá by potom čelila ešte viac znepokojujúcemu súboru okolností. Ku koncu roka by došlo k prepadu cien energií, čo by sa odrazilo na firemných ziskoch, volatilite trhu, rastúcom doláre (ďalší dezinflačný tlak) a rastúcich dlhodobých úrokových sadzbách.

Pokušenie bude otočiť kohútiky a jednoducho pustiť peňažnú pumpu na plno. Zvrátiť rast dolára, podporiť rast a skúsiť zdvihnúť cenu komodít čo by sa odrazilo na oživení a raste HDP. Ale táto divoká karta by sa mohla prejaviť na inflačných očakávaniach na trhu dlhopisov. V prípade, že neustále rastú dlhodobé výnosy, tlačí to čoraz viac na sprísnenie menovej politiky aj keď neúmyselne.

Situácia sa stala neovládateľná, zatiaľ čo dôsledky chybného kroku visia nad hlavami Američanov ako Damoklov meč, Yellenová má už menej ako dva týždne na vyriešenie tejto hádanky. Situácia je napätá, ale ak FED odloží zvyšovanie sadzieb na rok 2016, bude ešte napätejšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy