Prepad trhu poňali mladí po svojom: My strach nemáme, nakupujeme!

, CNN Foto: SITA

Počas divokých výkyvov na akciových trhoch môže dostať strach mnoho investorov. Ale nie nováčikovia z radov dvadsiatnikov, tí neváhajú a otvárajú si nové účty na nákupu akcií.

Robinhood, tak sa volá aplikácia na obchodovanie na burze, ktorá je najobľúbenejšia u tzv. millenials, či generácie Y. Na základe tejto aplikácie sa dá povedať, že počet nových účtov sa 24. augusta zdvojnásobil, bolo to v čase najväčšieho prepadu akciového trhu, kedy stratil oproti otvoreniu viac ako 1000 bodov.  V USA, 65 % zákazníkov skôr nakupovalo, ako predávalo. Keď na trhu prepad pokračoval aj druhý deň, užívatelia Robinhood boli rozhodnutí kupovať ešte viac.

Rovnako tak aj v Európe, 60 % z mladších investorov, pod 40 rokov, sa rozhodlo pre nákup akcií práve v auguste. Potvrdzujú to čísla Degiro, on-line obchodnej platformy so sídlom v Holandsku. Degiro má 70 000 užívateľov v Európe, čo je medziročný rast na viac ako dvojnásobok. Spoločnosť už spustila svoju americkú obchodnú platformu pod názvom Deziro. Obe platformy majú rovnaký cieľ, tak Robinhood, ako aj Deziro sa snažia prilákať hlavne mladých, pretože ponúkajú obchodovanie bez provízie. Deziro si bude účtovať poplatky za ETF.

Mladí nováčikovia naskočili do akciového trhu v priebehu aktuálnej volatility, čo bolo istotne v rozpore s tým, ako sa správalo veľa ďalších, často skúsených investorov. Nejeden z nich sa zbavoval svojich investícií a prešiel radšej do hotovosti. Bolo to na úrovni, akú sme nevideli od samotnej finančnej krízy v roku 2008. Minulý týždeň, investori vytiahli z akciových fondov takmer 30 miliárd dolárov. To je najväčší týždenný odliv od roku 2002, kedy  Bank of America Merrill Lynch začala sledovať tieto údaje. Ale bola to aj veľká nákupná príležitosť pre mnoho mladých investorov. Jedným z nich je aj Ryan Cutter. Tento 24 ročný chlapík minulý týždeň pridal do svojho portfólia akcie za 5000 dolárov. Kupoval hlavne akcie ako Disney a farmaceutickej spoločnosti Novavax. Ďalší mladý investor Justin Brosseau, kúpil Netflix a Apple, technologické akcie, ktoré strácali spolu s akciovým trhom.

Táto nedávna aktivita generácie Y je určite príjemným znamením, najmä preto, že už dlhšie sa hovorilo o obavách, čo bude s generáciou, ktorá nebola aktívna na akciovom trhu za posledné desaťročie. Investiční odborníci súhlasne prikyvujú. Mladí majú chuť viac riskovať a preto volia investície do akcií. Ale postupne, ako budú starnúť a bude sa blížiť ich čas odchodu do dôchodku, prejdú do bezpečnejších investícií, ako sú napríklad dlhopisy. „Mladých investorov nevystraší ekonomické spomalenie Číny a jej dominový  efekt na globálnu ekonomiku, ktorý mohol za mnohé akciové  výkyvy,“ hovorí Gijs Nagel, generálny riaditeľ spoločnosti Degiro pre CNN. "Nie je to niečo, čo by cítili, že sa ich bytostne týka. Nevidia žiadne prepojenie s ich osobným životom," dodáva Nagel. Namiesto toho majú tendenciu kupovať technologické akcie ako Facebook, pretože poznajú nielen firmu, ale aj jej produkty.

Nech už ide o vypočítavosť, alebo risk so zaviazanými očami, masívny nástup dvadsiatnikov do akciového trhu možno považovať zas odbočkou za roh v doterajších investičných trendoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy