Firmy si môžu poistiť aj nekomerčné riziká podnikania

Slovenské podniky obrátili svoj export do krajín Európskej únie. Exportno-importná banka Slovenskej republiky zaznamenala nárast exportných objednávok výrobcov zo segmentu malého a stredného podnikania (MSP) a z toho vyplývajúce rastúce nároky na poskytnutie predexportného financovania. Na druhej strane cítiť aj určitý pokles investičnej aktivity malých a stredných podnikov, čím klesol aj záujem o dlhodobé investičné úvery. TASR o tom informoval útvar marketingu a komunikácie Eximbanky.
„Zahraniční odberatelia v rámci EÚ síce predlžujú úhrady faktúr aj nad termíny ich splatnosti, avšak s výnimkou platobnej neschopnosti, ktorú je možné v Eximbanke poistiť, nekonštatujeme zhoršenú platobnú disciplínu týchto odberateľov. Tí mimo krajín EÚ majú prístup veľmi diferencovaný a ich platobná disciplína môže byť negatívne ovplyvnená aj nekomerčnými rizikami, najmä politickými, ktoré je taktiež možné v banke poistiť. Podnikatelia tak môžu minimalizovať riziká exportérov segmentu MSP pri získavaní nových a často perspektívnych trhov vo svete,“ uviedol útvar marketingu a komunikácie. Pripomenul tiež, že okrem poistenia komerčných rizík Eximbanka ako jediná inštitúcia na trhu poisťuje aj politické riziká, ktoré vzniknú v krajine zahraničného kupujúceho. Najmä v prípade štrajku, teroristických útokov, administratívnych opatrení vlády, ale aj prírodných katastrof. Malým a stredným podnikom sa venuje osobitne zriadený obchodný útvar, odbor malých a stredných klientov. Banka pre tento segment podnikov organizuje exportné kluby v regiónoch Slovenska, v rámci ktorých poskytuje odborné poradenstvo a individuálne konzultácie na neformálnej báze. Môžu napríklad využiť aj kombináciu bankových a poistných produktov.
„Výhodou je maximálna možná miera zabezpečenia poskytnutých úverov prostredníctvom poistenia a zjednodušený proces získavania finančných prostriedkov,“ podčiarkol útvar marketingu a komunikácie Eximbanky. Banka vo vzťahu ku komerčnému finančnému trhu plní doplnkovú funkciu. Umožňuje realizovať vývozy do teritórií s vyššou mierou rizika, a to aj pri veľkých projektoch s dlhým odkladom splatnosti. Vo vybraných prípadoch akceptuje aj nižšiu úroveň zabezpečenia oproti bežne zaužívaným schvaľovacím postupom. A to ak obchodný prípad vyhodnotí ako životaschopný.

Súvisiace články

Aktuálne správy