Migračná kríza ako finančný test

, reuters Foto: SITA

Nekontrolovaná migrácia je emotívna, desivá a komplikovaná. Má však aj istú analógiu s financiami. V oboch oblastiach, vysoké výnosy prilákajú nových účastníkov, ktorí ohrozujú komfortný život pôvodným obyvateľom. Možné reakcie sú podobné: zlikvidovanie konkurenčnej súťaže, alebo nájsť nové a lepšie spôsoby, z ktorých by mali prospech všetci.

Pre zúfalých ľudí utekajúcich z vojnou spustošených krajín, ako je Sýria, má prosperujúca Európa zrejmé opodstatnenie. To isté platí aj pre ekonomických migrantov, ktorí hľadajú lepšie pracovné miesta dokonca aj v Európskej únii s rastom 1,3 percenta a 9,5 percentnou mierou nezamestnanosti. Zatiaľ čo motív pri oboch druhoch migrácie sa rôzni, nie je jednoduché ho rozoznať. Premiér Robert Fico je presvedčený, že 95 percent migrantov sú ekonomickí, nie politickí utečenci.

Vo finančnom svete sektor s vysokými výnosmi priťahuje rivalitu, ktorá vytvára strach. Slovenský defenzívny prístup k migrantom sa riadi rovnakou logikou. Kým populácia sa od roku 2000 sotva zvýšila, mzdy rástli relatívne pohodlne, o 2,6 percenta ročne.

Tam, kde sa sústreďuje priemysel, nie je optimálne zatvárať hranice. Spomeňme si na francúzsku ochranu tamojších priemyselných odvetví, ako boli jogurty a online videá, pred ich prevzatím zahraničným kupcom. Alebo poskytovanie ilegálnych daňových úľav v sektore energetiky. Ak má investícia voľný pohyb, je väčšia pravdepodobnosť, že niekto kúpi neúspešnú firmu pred krachom, dobrým príkladom je Veľká Británia a Nemecko.

Voliči a politici majú väčšie starosti než investori, pokiaľ ide o ochranu kultúrnej identity a životného priestoru. Ale ich možnosti sú podobné: buď zlikvidujú konkurenciu, alebo sa naučia s ňou žiť. Maďarský ostatný plot pozdĺž hraníc so Srbskom nemá nádej na úspech. Nemecká kancelárka Angela Merkelová má, zdá sa, lepší prístup. Zatiaľ čo od iných členských štátov žiada zdieľanie záťaže, od vlastných občanov 31. augusta chcela, aby boli viac flexibilní a otvorení.

Európa nie je bezmocná. Ďalšie ekonomické zisky môžu byť vytvorené tým, že sa urýchli jednotný trh v oblasti služieb a podnikových financií. Menšie krajiny s menej rozvinutými finančnými systémami, napríklad Slovensko, by mohli profitovať disproporčne. Migračná kríza by ešte mohla vytvoriť ekonomické divízie a nebezpečný politický extrémizmus. Ale keď vodcovia dokážu prehliadať xenofóbne buričstvo, mohli by tiež pôsobiť ako stimul pre zvýšenie produktivity a pomôcť tak stať sa silnejšou ekonomikou.

Autorom je John Foley, publicista Breakingviews v Reuters.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy