Najbohatších 400 ľudí horko zaplakalo: Kvôli prepadu cien akcií prišli o 182 miliárd dolárov

, ČTK;iHNed Foto: SITA

Najbohatších 400 ľudí sveta prišlo tento týždeň kvôli prudkému poklesu búrz celkovo o 182 miliárd dolárov, teda o zhruba 4,5 % svojho úhrnného imania. Dostali sa tým od začiatku roka do záporných čísel. Vyplýva to z indexu miliardárov, ktorý spracováva agentúra Bloomberg.

Svetové burzy zažili najhorší týždeň v tomto roku, zrazili ich známky ďalšieho spomaľovania rastu čínskej ekonomiky spolu s pokračujúcim poklesom cien komodít. Prepad vyvrcholil v piatok približne trojpercentným stratami akciových indexov v USA a západnej Európe. Len za tento deň sa hodnota majetku štyroch stoviek svetových miliardárov znížila o 76 miliárd dolárov.

Týždenný strata indexu miliardárov bola najhlbšia od vlaňajšieho septembra. Oproti konca minulého roka je celková hodnota ich imania nižšia o 74 miliárd USD a dosahuje 3,98 bilióna USD. "Je to pre nich len zlomok, aj keď 182 miliárd USD je vysoké číslo," povedal pre Bloomberg John Collins z investičnej spoločnosti Aspiriant. "Bol to veľmi zlý týždeň, ale z celkového pohľadu to určite nie je žiadna katastrofa," dodal.

Americký investor Warren Buffett prišiel za týždeň o 3,6 miliardy dolárov, keď akcie jeho spoločnosti Berkshire Hathaway oslabili o viac ako päť percent. Buffett je teraz s majetkom 63,4 miliardy USD tretí najbohatší človek sveta po zakladateľovi Microsoftu Billovi Gatesovi a mexickom telekomunikačným magnátovi Carlosovi Slimovi Helu.

Svetovej burzy zažili v piatok a za celý týždeň najvýraznejšie straty tohto roku. Podiel na tom má predovšetkým správa, podľa ktorej aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle klesla tento mesiac najprudším tempom za šesť a pol roka. To medzi investormi prehĺbilo obavy z ďalšieho spomaľovania rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky, ktoré môže mať negatívny vplyv na zvyšok sveta.

Akcie dvoch tisíc spoločností kótovaných na čínskych burzách sa prepadli o povolený denný limit desať percent. Šanghajský burzový index odpisuje 8,55 percenta. Ide o najväčší prepad od marca tohto roku. Hongkonský index Hang Seng odpísal 5,1 percenta, a je tak najnižšie od mája. Tchajvanský index sa prepadol dokonca o 7,4 percenta, čo je vôbec najväčší pokles od roku 1990.

Podľa agentúry Bloomberg sa prepadla severomorská ropa Brent prvýkrát od roku 2009 pod hranicu 45 dolárov za barel. Minimum z rovnakého roka si pripísala aj americká ropa, ktorá sa v jednej chvíli obchodovala dokonca za rovných 39 dolárov za barel. Medzi hlavné príčiny patrí zvýšená produkcia zo strany Iránu, nové vrty v Spojených štátoch amerických a vädnúci čínsky dopyt.

Šíriaci sa panika z Číny navyše ovplyvňuje aj meny štátov, ktoré disponujú množstvom nerastných surovín. Napríklad juhoafrický rád sa prepadol najviac od roku 2011. Silný prepad zaznamenal aj austrálsky dolár. Komoditné index agentúry Bloomberg, ktorý zahŕňa 22 nerastných surovín, klesol najnižšie za posledných 16 rokov. Špekulácie o znížení sadzieb minimálnych rezerv, ktoré sa šírili v posledných dňoch čoraz viac, sa ale nenaplnili.

"Čínska ekonomika je na tom veľmi zle a v niektorých sektoroch sú nafúknuté bubliny," povedal agentúre Bloomberg Wu Kan zo shanghajskej spoločnosti JK Life Indurance. "Tlak na šanghajskú burzu je zrejmý z celého sveta. Index sa môže prepadnúť na 3000 bodov," dodáva. V pondelok uzavrel na hodnote 3 211 bodov. Japonský index Topix sa potom prepadol najviac od roku 2013 – o päť percent.

Čínska vláda sa rozhodla uvoľniť na záchranu prepadajúcich sa búrz 400 miliárd dolárov. Zároveň zakázala predaj akcií veľkým investorom a prikázala naopak tieto cenné papiere nakúpiť niektorým štátnym podnikom.

Súvisiace články

Aktuálne správy