Čínske akcie prudko oslabili

Hlavné čínske akciové indexy v pondelok stratili viac ako 8 % hodnoty.

Čínske akcie v pondelok prudko oslabili a hlavné burzové indexy zaznamenali najväčší prepad od roku 2007. Výpredajom predchádzali údaje o klesajúcich ziskoch čínskych priemyselných firiem a prudkom poklese aktivity v spracovateľskom priemysle. Na dôveru investorov mohli negatívne vplývať aj obavy, že čínska centrálna banka zastaví cyklus uvoľňovania menovej politiky.

Časť analytikov však upozorňuje, že výpredaje mohli byť technickou korekciou trhov po silnom a rýchlom zotavení z nedávneho kolapsu, uviedla agentúra Reuters. Index CSI300 najväčších spoločností obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-zene klesol o 8,6 % na 3 818,73 bodu. Zložený šanghajský index stratil 8,5 % a uzatvoril na úrovni 3 725,56 bodu.

Hlavné čínske akciové indexy po viac ako dvojnásobnom raste v uplynulom roku od polovice júna stratili vyše 30 % hodnoty. Následne sa trh zotavil a pred výpredajmi z pondelka indexy posilňovali o zhruba 15 %. Na prepad trhov Peking zareagoval sériou stabilizačných opatrení vrátane znižovania úrokových sadzieb a zastavenia plánovaných primárnych verejných ponúk (IPO) akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy