Princ Alwaleed zo Saudskej Arábie: Môj majetok pôjde na charitu!

, Financial Times Foto: SITA

Saudskoarabský miliardár, princ Alwaleed bin Talal, prisľúbil, že jeho kompletný majetok v hodnote 28,8 miliárd eur venuje v najbližších rokoch na charitatívne projekty. Princ vo svojom vyhlásení uviedol, že "dobročinný sľub pomôže stavať mosty a podporovať kultúrne porozumenie, rozvíjať komunity, posilniť postavenia žien, poskytnúť významnú pomoc pri katastrofách a vytvoriť tolerantnejší svet."

Princ Alwaleed, člen saudskej kráľovskej rodiny, je synovcom zosnulého kráľa Abdalláha. Vyhlásil, že jeho bohatstvo by mohlo pomôcť riešeniu dôsledkov vojny a prírodných katastrof, ako aj zložitých hospodárskych a sociálnych podmienok, ktorým mnohí čelia. "Je to záväzok bez hraníc, záväzok k celému ľudstvu." Na charitu sa zameria vo svojej domovine, v kráľovstve Saudskej Arábie, dodal. "Vzhľadom k tomu, že väčšina môjho bohatstva pochádza z tejto požehnanej krajiny, mojou prioritou číslo jeden, je vrátiť ho späť Saudskej Arábii, až potom sa naše filantropické úsilie rozšíri do krajín po celom svete," povedal princ Alwaleed.

"Práve teraz pôjde prevažná časť príjmov, nie aktív, na verejnoprospešné účely," povedal. Žiadne akcie nebudú predané v súčasnej dobe, nebude to mať žiadny bezprostredný vplyv na cenu akcií KHC. Postupom času však chce venovať všetok svoj majetok charite, vrátane veľkého podielu v KHC. Holdingová spoločnosť je vedená na Saudskej burze, ktorá sa len nedávno otvorila inštitucionálnym zahraničným investorom.

60-ročný princ Alwaleed trval na tom, že má "veľké srdce" a povedal, že za jeho rozhodnutím nie sú zdravotné dôvody. Jeho deti podporujú toto rozhodnutie, princ Khaled, jeho syn, by sa stal predsedom nadácie po smrti Alwaleeda, zatiaľ čo jeho dcéra, princezná Reem, by sa stala podpredsedníčkou.

Princ sa aj doteraz venoval dobročinnej práci, od roku 1980 už daroval 3,5 miliardy dolárov. Je významným darcom pre západné akademické inštitúcie, kde sa študuje islam a Stredný východ. Financoval centrá na Harvarde a v Georgetowne v USA aj na britských univerzitách v Cambridge a Edinburghu. Je tiež najväčším darcom islamského umenia v múzeu Louvre v Paríži. Jeho dary niekedy vyvolala polemiku. V roku 2001, Rudy Giuliani, starosta New Yorku, povedal, že mesto neprijme 10 miliónov dolárov za zmiernenie následkov katastrof, od darcu, ktorý tvrdí, že americká politika na Blízkom východe prispeli k teroristickému útoku z jedenásteho septembra.

Otázka, koľko má v skutočnosti majetku, je už niekoľko rokov predmetom vášnivých debát. Stačí spomenúť súdny spor za urážku na cti, žalobu podal proti časopisu Forbes za podceňovanie veľkosti jeho bohatstva, keď uviedol 28,4 miliardy dolárov, no princ tvrdí, že má 32 miliárd. Vyhlásenie princa rozprúdilo diskusiu aj medzi najbohatšími jednotlivcami sveta, zamýšľajú sa nad tým, o koľko zo svojho majetku už princ prišiel a ako rýchlo sa to udialo.

V rozhovore s novinármi v Rijáde, povedal, že pri nadácii sa inšpiroval Gates Foundation, manželov Gatesových, ktorí na dobročinné účely poskytujú takmer 4 miliardy dolárov ročne. Mladší filantropi kritizujú nadácie ako ich ponímajú Gates, či Buffett. Minulý týždeň, Sean Parker, zakladateľ Napsteru a niekdajší Facebook investor, spustil svoju vlastnú nadáciu, pričom kritizuje existujúce inštitúcie kvôli skladovaniu kapitálu. Tieto fondy sú totiž trvalo oslobodené od daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy