Chcete pomôcť Grécku? Cez crowdfunding kampaň sa už vyzbieralo viac ako 17 000 eur

, MarketWatch Foto: SITA

Zatiaľ čo obyvatelia európskych fungujúcich ekonomík sú už finančnými darmi pre Grékov unavení, podnikavý Londýnčan rozbehol zbierku od konkrétnych ľudí pre grécky záchranný fond na Indiegogo.

Thom Feeny je optimista. Chcel by vyzbierať 1,6 miliardy eur, sumu, akú Grécko dlhuje Medzinárodnému menovému fondu, aby sa dostalo k ďalšej podpore.

Na stránke crowdfundingu Feeny vyčíslil, že by stačilo, ak by 503 miliónov ľudí v Európskej únii prispelo malou čiastkou, troma eurami, a riešenie problému by bolo na svete. To je asi toľko ako by ste si odopreli pol pinty v Londýne, alebo ak by si každý občan únie nedal na obed grécky šalát.

Tak prečo by ste si syr feta neobjednali priamo cez stránku a pomohli tým Grékom? Každý kto daruje 3 eurá, získa pohľadnicu odoslanú z Grécka od premiéra Alexisa Tsiprasa. Vyrobená bude v Grécku, čím sa dostane podpora niektorým miestnym tlačiarniam a poštám. Za každých zaslaných 6 eur dostane grécky syr feta alebo olivový šalát, za každých desať to bude poukážka na fľaštičku ouza, zatiaľ čo tí, ktorí by darovali 25 eur, majú nárok na fľašu gréckeho vína. Za päť tisíc eur je dovolenka pre dvoch v Grécku, a kto pošle milión eur, tennepotrebuje nič. Za celých 1,6 miliardy eur Feeney pôvodne sľuboval malý grécky ostrov. Túto ponuku ale stiahol, keď mu ľudia z IndieGoGo napísali, že nemôže niečo také ponúkať, ak na to nemá súhlas od gréckej vlády.

Je to naozaj tak jednoduché? No možno ani nie, vyzbieraná hotovosť sa veľmi neodrazí na gréckom hospodárstve, ale čo v skutočnosti stratíte?, pýta sa Feeny. Nejaké jedlo z Tesca? Takto získate nejaké chutné gréckej veci, pričom sľubuje, že všetky výrobky takto predané budú 100 % Grécke a že nejde o žiaden podvod, všetky vybrané peniaze sa dostanú ku Grékom. Ale to len vtedy, keď sa podarí vybrať celých 1,6 miliardy eur. Keď nie, peniaze sa ľuďom budú vracať späť.

Sám Feeney prispel 10 eurami. "Keď to urobí každý tretí Európan, cieľ splníme," burcuje k ďalším príspevkom. Dnes sa prostredníctvom stránky podarilo vyzbierať niečo cez 16 000 eur, ochotných darovať bolo 1170 ľudí. Chýba teda ešte viac ako dosť. Zbierka končí za týždeň.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy