Tisíce ľudí demonštrovali v Aténach proti požiadavkam veriteľov

Desaťtisíce Grékov sa zišli v pondelok večer v centre Atén, aby podporili vládu premiéra Alexisa Tsiprasa v jej odmietavom stanovisku k návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine. O osude návrhu rozhodnú voliči v nedeľňajšom referende.
Pred gréckym parlamentom sa podľa agentúry Reuters zišlo minimálne 20.000 stúpencov premiéra Tsiprasa odmietajúcich ďalšie úsporné opatrenia požadované veriteľmi.
Mnohí účastníci protestu niesli len plagáty s jednoduchým nápisom „Nie!“. Iní vyzývali grécku ľavicovú vládu, aby nepodľahla tlaku veriteľov a zahraničných partnerov.
Premiér Tsipras v pondelok večer vystúpil v gréckej štátnej televízii, pričom vyzval voličov, aby v referende 5. júla odmietli požiadavky, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc Aténam.
Zatiaľ nie sú k dispozícii prieskumy verejnej mienky, z ktorých by bolo možné predpovedať výsledok nedeľňajšieho referenda. Týždenník Economist však považuje za pravdepodobnejšie, že rozhodnutie gréckych voličov bude „Nie“, čo by podľa neho zvýšilo pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny až na 60 percent.
Vývoj gréckej krízy bol témou aj pondelkového telefonátu prezidenta USA Baracka Obamu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Obaja lídri sa zhodli na dôležitosti obnovenia snáh smerujúcich k dosiahnutiu dohody o financovaní a reformnom balíku pre Atény, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.
Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeure dnes pripustil reálnu možnosť odchodu Grécka z eurozóny, hoci zdôraznil, že ECB si takýto scenár neželá. Podľa agentúry Reuters išlo o doposiaľ najpriamejšie vyjadrenie o možnosti „Grexitu“ zo strany vysokého predstaviteľa ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy